AirlinesFinancieelNieuwsProfessional

‘Italië wil aflostermijn lening Alitalia weer verlengen’

De Italiaanse regering wil de aflostermijn voor de staatslening van Alitalia weer met een half jaar verlengen, zo melden verschillende Italiaanse media.

Verlengen
Alitalia heeft in totaal een overbruggingskrediet van zo’n 900 miljoen euro ontvangen van de Italiaanse overheid. Deze zou, zodra er een investeerder of overnamepartner gevonden is, terugbetaald moeten worden aan Italië. Deze deadline ligt op 15 december aanstaande. Nu wil de Italiaanse overheid die deadline met een half jaar verschuiven naar juni volgend jaar. In eerste instantie zou de lening, die in mei vorig jaar is afgegeven, op 30 april van dit jaar moesten worden terugbetaald.

Europa
De Europese Commissie is niet blij met deze gang van zaken. De EC heeft al een onderzoek gestart naar de 900 miljoen euro die luchtvaartmaatschappij Alitalia van de Italiaanse overheid ontvangen heeft. Het onderzoek draait vooral rond de tijdsduur van de lening en de terugbetalingstermijn, en juist die termijn wil Italië weer verlengen.

Spoorwegen
De Italiaanse spoorwegen, de Ferrovie dello Stato, die ook in handen zijn van de regering, wil nu Alitalia weer op de rails krijgen. De Italiaanse spoorwegen kunnen dit project niet eigenhandig trekken, dus zoeken ze een partner. Zo zijn ze in gesprek met easyJet, dat begin vorige maand een definitief bod op Alitalia had uitgebracht. Ook met Delta Air Lines worden er gesprekken gevoerd. Zo zou easyJet binnen Europa toeristen naar Italië kunnen vliegen en Delta een partner worden op langeafstandsvluchten.

Terugbetalen
De vraag blijft dan nog of het hele bedrag van 900 miljoen euro wordt terugbetaald. In ieder geval zou, zodra eventuele samenwerkingsplannen tussen bovengenoemde partijen rond zijn, er iets terugbetaald worden.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button