Tijdens een luchtvaartbeurs in Tokyo is er meer bekend geworden over de toekomstplannen voor de Japanse luchtmacht. Met name voor de vloot gevechtsvliegtuigen staan er verschillende vernieuwingen op stapel. Dit schrijft onder meer DefenseNews.
Omgeschoold
De Japanse luchtmacht is op dit moment druk bezig met de introductie van de F-35A. Enkele F-35’s zijn al gearriveerd op de vliegbasis Misawa, in het noorden van Japan. De eerste vijf Japanse F-35 piloten zijn inmiddels omgeschoold op Misawa. Tot begin dit jaar werden de Japanse vliegers omgeschoold op de F-35 in Amerika, op de vliegbasis Luke (Arizona). Japan heeft 42 F-35A’s besteld bij Lockheed-Martin.
Vliegdekschepen
De Japanse minister van Defensie Iwaya bevestigde tijdens een persconferentie dat Japan ook interesse in de F-35B. Deze versie van de F-35 kan opstijgen van korte startbanen en kan verticaal landen. De Britse marine en het Amerikaanse marinierskorps (US Marines) zetten de F-35B in voor gebruik vanaf kleinere vliegdekschepen. Japan zou twee helikopter-vliegdekschepen van de Izumo-klasse geschikt willen maken voor de F-35B. Historisch gezien is dit een omkeer, omdat Japan na de Tweede Wereldoorlog het defensie-materieel uitsluitend ter verdediging van het eigen grondgebied wil inzetten. Een vliegdekschip wordt veelal beschouwd als een offensief wapensysteem.
Luchtverdediging
De ruggengraat van de Japanse luchtverdediging wordt gevormd door een vloot van ongeveer 200 F-15 Eagles. Deze toestellen zijn gemiddeld ongeveer 30 jaar oud, en hebben enkele moderniseringen ondergaan. Met financiële steun van Amerika zal nu een uitgebreider ‘upgrade programma’ worden uitgevoerd. Bij Boeing zullen komend jaar twee F-15’s gemoderniseerd, met onder meer een nieuwe radar. Ook het aantal ophangpunten voor wapens onder de romp en vleugels zal worden uitgebreid.
Doorontwikkeling
Naast de F-15, beschikt de Japanse luchtmacht over de Mitsubishi F-2, een toestel dat een doorontwikkeling is van de F-16. In 2011 werd de laatste van 94 F-2’s afgeleverd. Met een blik op de toekomst is de Japanse luchtmacht, in nauwe samenwerking met de Japanse luchtvaartindustrie, aan het kijken naar een nieuw ontwerp. Dit nieuwe toestel zou dan over ongeveer 15 jaar de F-2 kunnen vervangen. Diverse scenario’s worden overwogen: het toestel kan een geheel Japans ontwerp en product zal zijn, of ontwikkeld met internationale partners, of een doorontwikkeling van een bestaand toestel. Dit hangt af van diverse eisen, niet alleen voor de prestaties van het vliegtuig, maar ook kosten en de mogelijkheid om zelfstandig het toestel verder te kunnen ontwikkelen.
De nieuwe Bose A30-pilotenheadset: beter dan ooit?
Bestel nu in de webshop van Bose Aviation!

