IndustrieNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Boeing geeft vliegtuigmateriaal tweede leven

Boeing en ELG Carbon Fibre zijn een samenwerking aangegaan om vliegtuigmateriaal een tweede leven te geven, zo meldt de Amerikaanse vliegtuigbouwer.

Composiet
Zo wordt composiet gebruikt om laptophoezen, auto-onderdelen en andere producten te maken. Met deze samenwerking wordt de afvalberg teruggebracht met een half miljoen kilo per jaar. De samenwerking richt zich op de overtollige koolstofvezel die gebruikt wordt op elf productielocaties van Boeing.

Recyclen
“Het recyclen van voor de luchtvaart geschikt gemaakte koolstofvezel was tot een paar jaar geleden niet mogelijk”, zegt Tia Benson Tolle, directrice ‘Materials & Fabrication for Product Strategy & Future Airplane Development’ van Boeing. “Wij zijn enthousiast over deze samenwerking voor het benutten van innovatieve recyclingmethoden, zodat composietafval niet gestort hoeft te worden.”

Schoonmaken
Om het composiet te verkopen aan andere partijen moet het eerst schoongemaakt worden. ‘ELG plaatst het overtollig materiaal in een oven, waardoor de hars die de verschillende lagen koolstofvezel bij elkaar houdt, verdampt. Zo blijft er schoon materiaal over. In de afgelopen achttien maanden is op deze manier bijna 700.000 kilo aan koolstofvezel schoongemaakt en verkocht aan bedrijven in de elektronica- en transportindustrie’, aldus Boeing.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button