fbpx
FinancieelNieuwsProfessionalVliegtuigen

Brazilië blokkeert samenwerking Embraer en Boeing

De Braziliaanse federale rechtbank heeft de samenwerking tussen de Braziliaanse en Amerikaanse vliegtuigbouwers Embraer en Boeing verboden, zo melden verschillende media.

Verboden
De rechtbank verbiedt beide bedrijven samen te werken, waarbij Boeing de meeste aandelen van het bedrijf in handen zou krijgen. De Braziliaanse regering wil niet dat de deal doorgaat omdat ‘Boeing niets hoeft op te geven maar Embraer wel zijn winstgevende commerciële tak.’ Volgens Embraer is de samenwerking nodig om de toekomst van het bedrijf te garanderen.

Toekomst
De huidige Braziliaanse president laat de toekomst van de samenwerking in handen van de nieuwe president Jair Bolsonaro die met ingang van 1 januari aantreedt. Bolsonaro kijkt positief tegen de samenwerking aan.

Joint Venture
Eerder dit jaar werden Boeing en Embraer het eens over de samenwerking. In de niet-bindende overeenstemming staat dat de joint venture: “de commerciële luchtvaartuig- en services-business van Embraer strategisch in lijn brengt met de commerciële ontwikkeling-, productie-, marketing- en lifecycle services-werkzaamheden van Boeing. In de voorwaarden staat dat Boeing een 80-procent-eigendomsbelang krijgt in de joint venture.” Embraer bezit de overige 20 procent van de aandelen.

Waarde
De waarde van de gehele commerciële luchtvaartoperaties van Embraer wordt geraamd op 4,75 miljard dollar (4,06 miljard euro). Het 80-procent-eigendomsbelang van Boeing wordt geraamd op 3,8 miljard dollar (3,24 miljard euro).

Bombardier
Bombardier, de Canadese vliegtuigbouwer die, net zoals Embraer vliegtuigen voor het midden-segment bouwt, heeft dit jaar de CSeries aan Airbus verkocht en de turboprop-afdeling aan Viking Air, een eveneens Canadese vliegtuigbouwer van Turboprops zoals de Twin Otter en de DHC-2T Turbo Beaver

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button