LiefhebberMilitairNieuws

‘Nederlands’ USAF-trainingssquadron voor F-35 opgericht

Op de vliegbasis Luke (Arizona) is een USAF opleidingssquadron opgericht, speciaal voor Nederlandse en Deense piloten. Het 308th Fighter Squadron is heropgericht om Nederlandse en Deense luchtmachtvliegers te gaan opleiden op de F-35. Dit maakte de USAF bekend in een persbericht.

Tussen 1994 en 2015 was het 308th FS een F-16 opleidingssquadron. Het was één van de vele squadrons op de trainingsbasis Luke AFB, dat USAF piloten omschoolde op dit type. Op 30 november 2018 werd het squadron heropgericht, nadat het in 2015 was ontbonden.

Training
Op dit moment zijn maar liefst acht trainingssquadrons gestationeerd op de vliegbasis Luke, alle vallend onder de 56th Fighter Wing. Uitgerust met de F-16 en de F-35, worden Amerikaanse én buitenlandse vliegers opgeleid op de F-16 en de F-35. Zo worden naast Deense en Nederlandse, ook Australische en Italiaanse piloten omgeschoold op de F-35. Verder krijgen Taiwanese en Singaporese luchtmachtpiloten training op de F-16.

USAF
Binnen enkele weken zal het squadron al beginnen met het opleiden van de eerste vliegers op de F-35. Het squadron zal worden uitgerust met F-35’s van de Nederlandse en Deense luchtmacht. De commandant van het squadron is luitenant-kolonel Robert Miller, afkomstig van de USAF.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button