fbpx
IncidentenLiefhebberMilitairNieuws

Twee US Marines toestellen neergestort na botsing

Twee vliegtuigen van het Amerikaanse US Marine Corps zijn afgelopen donderdag tijdens de vlucht met elkaar in aanraking gekomen. Beide toestellen zijn vervolgens neergestort in zee, ongeveer 300 kilometer van de kust ten zuiden van Japan. Dit is bekend gemaakt in een persbericht.

Oefenvlucht
Het incident gebeurde op 6 december om 2 uur ’s nachts, lokale tijd. Tijdens een oefenvlucht, waarbij in het donker in de lucht werd bijgetankt, zijn een tweezits F/A-18D Hornet en een KC-130J Hercules met elkaar in botsing gekomen. De KC-130 is een versie van de Hercules die is omgebouwd tot tanker. Beide toestellen waren eerder opgestegen vanaf de Amerikaanse basis Iwakuni, vlakbij de Japanse stad Hiroshima.

Reddingsactie
Personeel van de Japanse marine startte meteen een reddingsactie, waarbij drie schepen en een aantal vliegtuigen zijn ingezet. Ook de Amerikaanse Zevende Vloot assisteerde bij de reddingsactie. Inmiddels zijn twee bemanningsleden teruggevonden. Eén is opgenomen in het ziekenhuis. De tweede, een piloot van de F/A-18D Hornet, is overleden. Vijf mariniers worden nog vermist, ondanks een onafgebroken zoektocht door de Japanners. Er zijn al wel brokstukken aangetroffen rondom de plaats van het ongeluk. Naar de toedracht van het ongeluk is een onderzoek gestart.

Bijtanken
Het bijtanken in de lucht tussen Amerikaanse Hornets en Hercules toestellen gebeurt middels de ‘probe en drogue’-techniek. Vanaf de vleugel van de Hercules wordt een slang uitgerold, met aan het uiteinde een mandvormige ‘drogue’. Het ontvangende toestel probeert met een bijtankbuis te koppelen met de mand, zodat er brandstof overgepompt kan worden. Dit kan lastig zijn, vooral bij slecht weer of duisternis. Of er sprake was van slechte weersomstandigheden tijdens de botsing is nog niet duidelijk; wél vond de training plaats in het duister.

Door Daniel Ravenswaay

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Redactie Upinthesky

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button