fbpx
IncidentenNieuwsOpmerkelijkProfessionalVeiligheid

‘Belgische luchtverkeersleiders boos na bijna-botsing boven Luik’

De Belgische luchtverkeersleiders zijn boos op de directie nadat er een bijna-botsing boven Luik plaatsvond, maar waar geen onderzoek naar wordt ingesteld, zo meldt de Belgische krant De Standaard.

Brief
De luchtverkeersleiders zeggen dat er op 6 september boven Luik een ‘ramp nipt is vermeden’. Het controleorgaan Air Accident Investigation Unit (AAIU) stelt echter geen onderzoek in omdat het geen ernstig incident was. Dit komt omdat beide vliegtuigen ‘nog net op de rand van de veiligheidsmarge van 1.000 voet (304 meter) bleven.

Bijna-botsing
Door slecht weer vlogen op 6 september een vliegtuig van een Duitse maatschappij en een Turkse chartermaatschappij te dicht bij elkaar en treedt het interne waarschuwingssysteem in werking. ‘Het was een bijna-ongeval, het risico op botsing was echt groot’, aldus een verkeersleider tegen de krant. De meningen verschillen nogal binnen de verkeersleiding over de ernst van het incident.

Brief
Volgens de verkeersleiders is die gang van zaken ‘exemplarisch voor de gebrekkige veiligheidsstructuur.’ De verkeersleiders schrijven daarom een boze brief naar de directie van de Belgische luchtverkeersleiding Skeyes, voorheen Belgocontrol genaamd. 

‘Holle slogan’ 
Volgens de schrijvers van de brief is ‘veiligheid een holle slogan’ voor de directeur van Skeyes, Johan Decuyper. Zo zou de verkeersleiding onderbemand zijn, met 84 werknemers waar er eigenlijk 104 nodig zijn. Dit leidt tot hoge werkdruk waarbij men in periodes meer dan 10 dagen op rij moet werken. 

Geluk
‘Dat we tot nu toe aan rampen zijn ontsnapt is puur geluk’, aldus een verkeersleider, ‘ooit zál er iets gebeuren.’ Op 23 februari kwamen ook al twee vliegtuigen te dicht bij elkaar in de buurt van Leuven, toen bedroeg de afstand 208 meter. De AAIU stelde toen wel een onderzoek in. Skeyes wilde niet reageren op het incident van 6 september.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie Upinthesky

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button