fbpx
AirlinesBoekenBusiness JetsGeneral aviationInnovatieLiefhebberNaast het nieuwsNL NieuwsVliegtuigenVliegvelden

2018: per boek omzien in vogelvlucht

Het is een mooie traditie om aan het einde van het jaar terug te kijken naar de hoogtepunten die achter ons liggen. Voor mensen die qua werk of hobby te maken hebben met de luchtvaart is er een handig hulpmiddel: het jaarboek Luchtvaart 2019, geschreven door Ruud Vos. Nu is die titel misschien wat misleidend, want het boek op praktisch A5-formaat blikt terug op de periode van ruwweg augustus 2017-september 2018. Het boek verschijnt al voor de 44e keer op jaarbasis dus wat dat betreft kunnen we eigenlijk ook van een traditie spreken.

Ontwikkelingen
Luchtvaart 2019 kijkt om naar de belangrijkste gebeurtenissen en ontwikkelingen in de luchtvaart. Het boek trapt af met eerste vluchten en nieuwe vliegtuigen. Vervolgens komen ontwikkelingen in respectievelijk de grote luchtvaart, zakelijke luchtvaart, kleine luchtvaart, helikopters en militaire luchtvaart aan de orde. Voor de statistici is er aan het einde van het boek een overzicht van de orders/leveringen en het Nederlandse luchtvaartregister (stand 1 september 2018).

Successtory
Wat waren nu de luchtvaart highlights in 2018? Een willekeurige greep uit het luchtvaartjaarboek. Veel neo (Airbus) en MAX (Boeing) nieuws uiteraard. De eerste vlucht van de BelugaXL, gebaseerd op de Airbus A330. De Saab Gripen Aggressor, die het in de air combat trainingsrol moet gaan opnemen tegen de A-4 Skyhawk. De Wright One, een elektrisch passagiersvliegtuig, waarbij easyJet betrokken is. De opkomst van Air Belgium met zijn prachtig beschilderde A340’s. De successtory van de Pilatus PC-24 Super Versatile Jet. Het toestel is voorlopig uitverkocht.

Verzamelaars
Sinds 2004 is Ruud Vos auteur van het luchtvaartjaarboek. Hij nam toen het stukje over van de bekende luchtvaartjournalist en publicist Bart van der Klaauw. Het boek bevat veel kleurenfoto’s en artist’s impressions van fabrikanten en luchtvaartmaatschappijen. Mooie plaatjes, die soms wel een beetje ‘steriel’ aandoen. Luchtvaart 2019 is geschreven voor een brede luchtvaartdoelgroep. Het komt goed van pas bij een terugblik, maar kan ook dienen als handig naslagwerk. Verder zullen de jaarboeken hun weg wel weten te vinden naar verzamelaars en bibliotheken.

Specialisatie
Uitgeverij De Alk uit Alkmaar geeft al sinds het allereerste begin de luchtvaartjaarboekjes uit. De specialisatie van deze uitgeverij is boeken op het gebied van vervoer. Vergelijkbare jaarboeken verschijnen er op het gebied van auto’s, motoren, spoorwegen en trams, binnenvaart, sleep- en duwboten. Andere luchtvaarttitels van de uitgever zijn onder andere Airpower II, Nederlandse luchtvaartmaatschappijen – Transavia, Boeing 787 Dreamliner en 50 jaar Fokker Friendship.

Naar aanleiding van: Luchtvaart 2019, door Ruud Vos
Uitgeverij De Alk
192 bladzijden, rijk geïllustreerd

Copyright Uitgeverij De Alk

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button