MilitairNieuws

Drie extra tankers voor Frankrijk

Frankrijk heeft drie tanktoestellen besteld bij Airbus. Het betreft de A330 MRTT. Het land heeft er nu twaalf besteld

Phénix

De drie zijn de laatste van de in 2014 toegezegde twaalf. Nu zijn dus alle bestellingen definitief. Binnen de Franse luchtmacht is het toestel bekend als de Phénix.

Frankrijk

Het eerste toestel is in oktober overgedragen aan de luchtmacht. De andere elf worden tot 2023 geleverd. Frankrijk heeft het tijdsschema versneld ten opzichte van wat eerst afgesproken was.

Boom

De A330 MRTT’s krijgen zowel een stang (boom system) als externe slangen (hose-and-drogue refuelling pods) om andere toestellen bij te tanken in de lucht.

Intensive care

Aan boord kunnen 272 passagiers, waarmee het ook een transport vliegtuig is. Bij medische evacuatie wordt het vliegtuig omgebouwd zodat er tien intensive care units mee kunnen. Dan passen er nog 88 passagiers in.

Nederland

De A330 MRTT is besteld door twaalf landen. Inmiddels zijn er 34 geleverd van de in totaal 60 bestellingen. Nederland heeft samen met Duitsland, Luxemburg, België en Noorwegen acht toestellen besteld. Ze worden geleverd tussen 2020 en 2024. Als bases krijgen ze Eindhoven en Keulen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button