Lelystad AirportNieuwsNL nieuwsProfessional

Lelystad krijgt uitloopuur vanaf 23:00

Bij vertragingen hebben vluchten op Lelystad Airport tot een uur extra de tijd om binnen te komen of te vertrekken. Dat schrijft Minister Van Nieuwenhuizen in een brief aan de Tweede Kamer.

Luchthavenbesluit

De minister heeft wijzigingen in het Luchthavenbesluit Lelystad aangebracht. Waar eerst sprake was van sluiting van 23:00 tot 06:00 uur is er nu bepaald dat Lelystad Airport open is van 06:00 uur tot 23:00 uur. “Het betreft een redactionele aanpassing, die geen inhoudelijke wijziging behelst”, aldus de minister.

Extensie

Tussen 23:00 uur en 00:00 uur mogen vliegtuigen alleen bij wijze van uitzondering opstijgen en landen. Van Nieuwenhuizen stelt in haar brief deze zogenoemde ‘extensieregeling’ met de aanpassingen in het Luchthavenbesluit Lelystad te hebben aangescherpt. Voor startend verkeer was er al een extensieregeling, nu is die er ook voor landend verkeer.

Extreem

Alleen als een vlucht aan de eisen voldoet mag er gestart of geland worden. Als er bij de laatste vlucht naar Lelystad of bij vertrek vanaf Lelystad sprake is van: een technische storing aan het toestel, extreme weersomstandigheden of bij het onverwacht toekennen van een later slot.

Maximum vluchten

Het maximum aantal vluchten van 45.000 wordt ook vastgesteld. In een begeleidende brief stelt de minister dat het tijdelijke maximum van 10.000 bewegingen in een aparte ministeriële regeling wordt vastgelegd. Het is de verwachting dat het aantal general aviationvluchten op de luchthaven zal dalen naar 46.500 per jaar.

Kosten uitstel

De opening van Lelystad Airport voor (groot) handelsverkeer is twee kee uitgesteld. Van april 2018 naar ergens in 2020. De eigenaar van het vliegveld, Schiphol Group, heeft de kosten daarvoor berekend. Die bedragen 8 miljoen euro, aldus de minister. Indirecte effecten, zoals werkgelegenheid en vestigingsklimaat, zijn daarin niet meegenomen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button