NieuwsRuimtevaart

Virgin Galactic behaalt mijlpaal: eerste ruimtevlucht

Virgin Galactic heeft deze week een mijlpaal behaald: de eerste bemande ruimtevlucht is uitgevoerd door het bedrijf van Richard Branson.

Bemand

Het is de eerste bemande ruimtevlucht die vertrok vanuit de VS sinds het stopzetten van het Spaceshuttle-programma in 2011. De VSS Unity bereikte een hoogte van 83 kilometer nadat de raketmotor 60 seconden gebrand had.

Ruimtevlucht

NASA en de FAA erkenden de vlucht als een ruimtevlucht. De astronauten kregen later van de FAA hun astronauten-wing opgespeld. Eén van de astronauten was Frederick “CJ” Sturckow. Hij bestuurde de Spaceshuttle ook al vier keer.

©Virgin Galactic

Dampkring

Met mach 2,5 schoot de Unity weer de dampkring in. Daarna maakte het een glijvlucht naar de landingsbaan. Om die glijvlucht te maken verandert de VSS Unity (of: SpaceShipTwo) van vorm. De vleugels worden als veren van een vogel omhoog gericht.

Ruimte

De start van de testvlucht begon met de WhiteKnightTwo, een vliegtuig met twee body’s aan elkaar. Daartussen hangt de VSS Unity. De WhiteKnight ging naar een hoogte van 43.000 voet (13 kilometer). Daar werd SpaceShipTwo losgelaten en na de ontbranding van een minuut bereikt het de ruimte. Er is overigens discussie of de ruimte niet op een hoogte van 100 kilometer begint. In de VS hanteert men echter 80 kilometer.

2,5 ton

Meer dan 600 mensen hebben al een stoel geboekt om in de ruimte te komen met de commerciële dienst van Branson. Een kaartje kost 250.000 dollar. Volgens de miljardair beginnen de vluchten voor passagiers over drie jaar. Aan boord kunnen zes passagiers.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button