AirlinesFinancieelNieuwsProfessional

‘Redding South Africa Airways met argusogen bekeken’

Het in financieel zwaar weer verkerende South African Airways (SAA) heeft een reddingsboei toegeworpen gekregen door een consortium van bedrijven. Veel Zuid-Afrikanen bekijken deze ‘redding’ echter met argusogen, zo melden verschillende Zuid-Afrikaanse media.

Failliet
In september van dit jaar meldde een hogere manager van, het door de overheid gerunde, South African Airways tegen Zuid-Afrikaanse media dat de maatschappij ‘technisch failliet‘ is. Nu lijkt er een reddingsboei uitgeworpen te zijn voor de maatschappij door een consortium van bedrijven die SAA een lening wil verstrekken van 1,43 miljard dollar (1,25 miljard euro) voor een belang van 51 procent in de luchtvaartmaatschappij. De leningverstrekkers zijn het Zuid-Afrikaanse Fly Modern Ark en het Amerikaanse Cerberus Capital Management. Er zouden gesprekken tussen beide partijen op handen zijn betreffende de lening.

Overheid
De Zuid-Afrikaanse overheid ontkent echter deze gesprekken en zegt dat de maatschappij eerst hun zaken op orde moet krijgen voordat er zulke gesprekken plaats kunnen vinden. De maatschappij heeft op dit moment met andere leningverstrekkers regelingen getroffen om de airline tot en met maart in de lucht te houden.

Argusogen
De nieuwe lening, door verschillende media omschreven als een ‘kerstwonder’, wordt niet door iedereen toegejuicht. Zo zou de ‘redding’ de schuldenberg van SAA op de lange termijn alleen maar verhogen in plaats van de financiële problemen daadwerkelijke op te lossen.

Belastingbetaler
Volgens een Zuid-Afrikaanse officier van justitie moet SAA rigoureuze stappen nemen om de schulden af te bouwen en weer winstgevend te worden. Nu wordt er volgens hem alleen maar geld van de belastingbetaler in een bedrijf gepompt dat in de huidige vorm niet meer levensvatbaar is.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie Upinthesky

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close