fbpx
Travel

Toronto: een mix van culturen en bezienswaardigheden

Wie aan Canada denkt, denkt al snel aan een stad als Toronto. Met 2,7 miljoen inwoners is het de grootste stad van het immens grote land. Up in the Sky verbleef er.

Vanaf luchthaven Pearson is de stad bereikbaar met het openbaar vervoer. Bus en metro brengen je in ongeveer een uur naar Yonge Street, de centrale straat van de stad.

Saint Andrew Church uit 1830 (c) Up in the Sky

De stad doet Amerikaans aan, met hoge wolkenkrabbers en straten aangelegd in grids en blocks. Toch is niet alles strak en modern in downtown; tussen sommige wolkenkrabbers staan gebouwen uit de 19e eeuw ingeklemd, zoals de Saint Andrew Church uit 1830.

Bezienswaardigheden en cultuur
De (letterlijk) meest in het oog springende bezienswaardigheid van de stad is de CN-Tower. Met een hoogte van 563 meter torent de toren overal bovenuit. Vanuit heel Toronto is het imposante bouwwerk zichtbaar. Het is zelfs mogelijk om op de CN-Tower te eten. Qua prijzen is Toronto vergelijkbaar met andere steden. Het is wel gebruikelijk om het bedienend personeel een fooi te geven; meestal is dit zo’n tien procent van de rekening.

Qua culturen is Toronto een wereldwijde mix van nationaliteiten. In de stad vind je een Chinese wijk, een Italiaanse wijk en een Griekse wijk vol restaurantjes . Wie op zoek is naar cultuur kan in Toronto ook goed terecht; de stad heeft een overvloed aan theaters en huisvest onder andere twee symfonieorkesten en wordt ook wel Hollywood North genoemd omdat er veel films worden opgenomen.

Ook voor sportliefhebbers is het goed toeven. De stad heeft diverse sportteams; teams uit Toronto komen onder andere uit in de grote Amerikaanse sportcompetities. In het multifunctionele Rogers Centre spelen de Toronto Blue Jays hun basketballwedstrijden. Bijzonder aan het stadion is dat er onder andere een hotel in gevestigd is, met kamers die uitzicht bieden op het speelveld.

Openbaar vervoer in Toronto
Het openbaar vervoer in Toronto bestaat uit een uitgebreid busnetwerk, trams en een kleinschalig metronetwerk. Met de metro kom je snel bij de highlights van de stad uit en ben je ook zo in de buitenwijken. Opvallend is wel dat voor het openbaar vervoer contant betaald moet worden; een systeem als een ov-chipkaart bestaat er niet.

Uitzicht over Lake Ontario (c) Up in the Sky

De miljoenenstad ligt aan Lake Ontario en heeft een aantal parken langs de rivier. Op warme zomerdagen zoeken veel mensen daar verkoeling.

Falls
Op ongeveer anderhalf uur rijden van de stad liggen bovendien de imposante Niagara Falls. Als je in Toronto bent, is dit echt een aanrader. Vanuit de stad vertrekken diverse busmaatschappijen naar de watervallen. Bij de Falls is een wandelpromenade waar je de immense hoeveelheid water kunt aanschouwen. Ook is het mogelijk om met een boot door de waterval te varen. Tijdens piekuren stort per minuut ruim 168.000 kubieke meter naar beneden.

Niagara Falls
Niagara Falls (c) Up in the Sky
Niagara Falls (c) Up in the Sky

The strip
Naast de watervallen zelf is het dorpje Niagara te vergelijken met the strip in Las Vegas. Binnen een afstand van 400 meter vind je casino’s, een bioscoop, een kermis en heel veel restaurantjes. Alles is verlicht en staat duidelijk in het teken van de commercie. Opvallend is dat cartoons veel terugkomen in het straatbeeld.

 

 

Luchtvaart
Voor vliegtuigspotters heeft Toronto nog iets extra’s. De kleine luchthaven Toronto Bishop City Airport ligt in Lake Ontario; de aanvliegroute loopt recht over een deel van het meer, langs een park. Vanaf het vliegveld vliegen binnenlandse en regionale maatschappijen.

Bereikbaarheid
Vanuit Nederland is Toronto met verschillende airlines bereikbaar. Naast Air Transat (3x per week) vliegen ook Jet Airways, KLM en Air Canada naar luchthaven Toronto Pearson.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button