Eindhoven AirportGroningen AirportMaastricht AirportNieuwsNL nieuwsProfessionalRotterdam The HagueSchiphol AirportVliegvelden

Maastricht verdubbelt aantal passagiers, Schiphol vlakt af

In het derde kwartaal van 2018 hebben alle vijf de internationale luchthavens van Nederland meer passagiers ontvangen, maar zijn er grote verschillen in de groei te zien, zo blijkt uit de ‘kwartaalmonitor luchtvaart’ van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

Groei
‘In het derde kwartaal van 2018 vlogen er bijna 22,8 miljoen passagiers van en naar Nederland, 2,6 procent meer dan in hetzelfde kwartaal in 2017. Net zoals vorig kwartaal, lieten alle vijf de nationale luchthavens positieve cijfers zien. Amsterdam Schiphol verwerkte 1,1 procent meer passagiers dan in het derde kwartaal van 2017. In Eindhoven lag het aantal passagiers 10,4 procent hoger. Rotterdam The Hague en Groningen Eelde kregen respectievelijk 18,9 en 16,8 procent meer passagiers te verwerken. De relatief kleine luchthaven Maastricht Aachen liet in dezelfde periode een verdubbeling zien van het aantal passagiers’, aldus het CBS.

Nederland
Kijkende naar de vijf internationale luchthavens van Nederland, groeit het aantal passagiers op Maastricht Aachen Airport het hardst. In het derde kwartaal verdubbelde het aantal reizigers naar 135.000, onder andere door de uitbreiding van het aantal bestemmingen waar Corendon op vliegt. Dat zijn overigens minder passagiers dan Schiphol op een drukke dag afhandelt.

Schiphol
De afvlakking van het aantal aangekomen en vertrokken passagiers op Schiphol heeft te maken met de wettelijke bovengrens aan het aantal vliegbewegingen van maximaal 500.000 per jaar tot 2020. Hierdoor daalt sinds het tweede kwartaal van dit jaar het aantal vliegbewegingen. In het afgelopen derde kwartaal daalde het aantal vliegbewegingen met 1,4 procent naar 140.000. Het aantal passagiers dat via Schiphol reisde in het derde kwartaal bedroeg bijna 20 miljoen reizigers. De drukste dag was op 10 augustus toen er 269.000 reizigers de Amsterdamse luchthaven passeerden.

Eindhoven en Rotterdam
De luchthavens in Eindhoven en Rotterdam beleefden ook de drukste zomer ooit. In de maanden juli, augustus en september reisden er 1,9 miljoen mensen via Eindhoven Airport en 686.000 via Rotterdam. Respectievelijke een stijging van 10,4 en 18,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Populair
De populairste bestemmingen die vanuit Eindhoven werden bezocht waren Malaga (80.117 passagiers), Alicante (77.418 passagiers), Budapest (77,173 passagiers), Faro (76.075 passagiers) en Valencia (69,344 passagiers). Voor Rotterdam waren dat Faro (54.155 passagiers), Malaga (51.983 passagiers), Alicante (47.385 passagiers), Palma de Mallorca (39,050 passagiers) en Londen City (38,291 passagiers).

Totaal
In zijn totaliteit werden in Nederland, in het derde kwartaal van dit jaar, 155.111 vluchten uitgevoerd. Op die vluchten zaten in totaal 22.772.736 passagiers. Daarnaast werd er 459.386 ton aan vracht vervoerd, waarvan 4.974 ton aan post.

Tags

Redactie Upinthesky

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button