fbpx
HelikoptersLiefhebberNieuws

Boeing/Sikorsky onthult prototype SB-1 Defiant helikopter

Sikorsky en Boeing hebben foto’s vrijgegeven van de SB-1 Defiant, een ‘hybride’ helikopterontwerp voor het Amerikaanse leger (United States Army). Het toestel is samen door Boeing en Sikorsky ontwikkeld voor het ‘Joint Multi-Role technology demonstrator’ programma. Dit maakten beide bedrijven bekend in een persbericht.

Toekomst

De SB-1 is één van de bijdragen aan het ‘Future Vertical Lift’ (FVL) programma van het Amerikaanse leger. Met deze toekomstvisie heeft de US Army doelen gesteld in de ontwikkeling van verschillende toestellen. Deze zouden in de toekomst veel van de huidige generatie helikopters moeten vervangen. De SB-1 valt in de ‘medium’ categorie van het FVL programma en moet leiden tot opvolgers voor de Apache en Blackhawk.

Gyrodyne

De Defiant is een gyrodyne of ‘compund helikopter’, dat rigide co-axiale rotors combineert met een duwpropellor. Hiermee is het zo wendbaar als een helikopter, maar kan het hogere snelheden bereiken. Directe concurrent van de SB-1 is de Bell V-280 Valor, een tilt-rotor toestel. De V-280 maakte een jaar geleden zijn eerste vlucht en heeft inmiddels een aantal mijlpalen bereikt in het testvlucht-programma. Sikorsky-Boeing verwacht dat de SB-1 begin 2019 haar eerste vlucht zal maken. Door vertragingen is de eerste vlucht van de Defiant al enkele malen opgeschoven.

Samenwerking

De officiële aanduiding van het toestel is SB>1. Dit is een verwijzing naar de samenwerking tussen Sikorsky en Boeing en het idee dat deze samenwerking meer oplevert dan de som der delen. Overigens is Sikorsky sinds 2015 eigendom van Lockheed Martin. Feitelijk is de SB-1 dus het resultaat van samenwerking tussen de twee grootse luchtvaartfirma’s van Amerika.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button