fbpx
AirlinesLiefhebberMilitairNieuwsNL NieuwsOpmerkelijkVliegvelden

2018 in vogelvlucht

In de afgelopen 365 dagen die het jaar 2018 vormden hebben er heel wat ontwikkelingen plaatsgevonden in het mondiale luchtvaartlandschap. In vogelvlucht worden de hoogte-, en helaas ook dieptepunten, op een rijtje gezet.

Ongevallen
2018 Was een jaar waarin helaas veel ongevallen plaatsvonden. De meest spraakmakende is waarschijnlijk de crash van Lion Air-vlucht JT610 op 29 oktober in de Javazee. Door problemen met een sensor dook het vliegtuig naar beneden, de zee in. Alle 189 inzittenden kwamen om het leven. De nabestaanden spannen een rechtszaak aan tegen vliegtuigbouwer Boeing.

Daarnaast gebeurden er nog andere ongevallen zoals in Cuba waar een Boeing 737 van Cubana de Aviacion neerstortte en 112 dodelijke slachtoffers maakte en raakte de ‘ongeluks-cessna‘ voor een tweede keer bij een botsing betrokken. In het eerste halfjaar van 2018 vielen er al dubbel zoveel dodelijke slachtoffers aan luchtvaartgerelateerde ongevallen dan in 2017.

Schiphol
Ook het Nederlandse luchtvaartlandschap zat niet stil in het afgelopen jaar. Zo laaiden er verschillende discussies op over de groei van Schiphol en over het gebruik van Lelystad Airport. Daarnaast werd er op Schiphol door piloten een botsing voorkomen, werd er een man met een mes aangehouden en zorgde een onjuist opgelijnde start voor kapotte baanlampen. Ook was Schiphol het decor voor mooie momenten zoals een trouwerij, kregen kinderen een rondleiding over de Polderbaan en nam Schiphol-topman Dick Benschop het prachtige fotoboek Schiphol.jpg in ontvangst.

KLM
Ook bij KLM veranderde het een en ander in het afgelopen jaar. Zo werd de nieuwe KLM-lounge op Schiphol geopend, werden er verschillende nieuwe bestemmingen aan het netwerk toegevoegd en andere geschrapt. Ook werd er afscheid genomen van de ‘City of Bangkok‘, KLM’s oudste 747, en werd de laatste A330 omgebouwd.

Air France-KLM
Bij de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie vond er afgelopen jaar een wisseling van de wacht plaats op het hoogste niveau. De Canadees Ben Smith werd de nieuwe ceo van Air France-KLM en volgde daarmee de Fransman Jean-Marc Janaillac op. Smith was ook tijdelijk de topman van Air France, maar is sinds half december vervangen door Anne Rigail. Daarnaast werd de samenwerking tussen Air France-KLM en China Eastern uitgebreid.

Nederland
Het was een goed jaar voor de Nederlandse luchthavens, want zo zagen alle vliegvelden meer passagiers passeren, werd de nieuwe KLM-lounge op Schiphol geopend, kwam de eerste vlucht uit Moskou aan op Eindhoven Airport en werd Rotterdam The Hague Airport met Istanboel verbonden. Op Eelde stopte Nordica met het uitvoeren van vluchten, maar bood de Groningse luchthaven wel tijdelijk onderdak aan een gestrande DC-3.

België
Ook in België zat de luchtvaart niet stil, zo werd het passagiersrecord van Brussels Airport verbroken, vond er boven Luik een bijna-botsing plaats, vloog de laatste Fokker van het failliete VLM naar Zweden, sloot Ryanair een cao-overeenkomst met de Belgische vakbonden en koos de Belgische luchtmacht voor de F-35 in plaats van de Eurofighter Typhoon.

Eerste keren
Ook vonden er in het afgelopen jaar verschillende ‘eerste keren’ plaats, zoals de eerste Airbus A350-1000 en Boeing 787-10 op Schiphol, maakte de derde Nederlandse F-35 een eerste vlucht, ontving TAP Air Portugal de eerste A330neo, werd de A220 geïntroduceerd en rolde voor Ryanair de eerste Boeing 737 MAX 200 uit de fabriek.

Ryanair
Voor Ryanair en haar personeel was het een bewogen jaar, met vele stakingen in België, Duitsland, Italië, Spanje, Ierland en Nederland. In Nederland liepen de gemoederen zo hoog op dat de Ieren besloten de basis op Eindhoven Airport te sluiten. Daarmee was de kous nog niet af, want Ryanair heeft bij het UWV een collectief ontslag van het Nederlandse personeel aangevraagd. In andere landen, zoals in Duitsland en Italië, kwam Ryanair wel tot cao-overeenkomsten met haar werknemers.

Crew
Niet alleen op management-niveau was het bij verschillende airlines een bewogen jaar, ook in de cabine en cockpit werden er verschillende spreekwoordelijke brandjes geblust, zoals met dronken passagiers, een dronken steward en een dronken piloot. Ook werd een jonge moeder door een stewardess geholpen, werd een lastige passagier op zijn plaats gezet en rolden twee stewardessen met elkaar door het gangpad. Ook nam een steward op speciale wijze afscheid op een van de laatste vluchten van Virgin America.

Afscheid
In 2018 hebben behoorlijk wat luchtvaartmaatschappijen afscheid moeten nemen van het personeel en hun klanten. Vooral geldproblemen lagen ten grondslag aan de verschillende failliet verklaarde airlines. Zo kon VLM de deuren sluiten, zei Small Planet Airlines vaarwel, werd er van South African Airways afscheid genomen, net zoals van twee Zwitserse airlines, en zag ook Primera Air het doek vallen.

Welkom
Maar er werden ook nieuwe airlines verwelkomd, zoals Bambo Air in Vietnam, EnerJet in Canada en richtte een 97-jarige een nieuwe airline in de Verenigde Staten op. Lufthansa is zeker geen nieuwe maatschappij, maar kreeg wel een nieuw jasje en huisstijl aangemeten in het afgelopen jaar.

Reizen
In 2018 reisden onze redacteuren heel wat af in binnen en buitenland. Zo werd er vanuit Eindhoven naar Boedapest gevlogen, van Charleroi naar Corsica, van Schiphol naar Maastricht, binnen Azië werd er business class gevlogen, naar New York premium economy en werd de first class lounge van Qatar Airways in Doha bezocht.

2019
In het afgelopen jaar is er te veel gebeurd om alles in een lijst te zetten, maar alles is terug te vinden via de zoekfunctie van onze website. Ook in het nieuwe jaar zullen wij ons volledig inzetten om de ontwikkelingen in de luchtvaart te verslaan, wij hebben er alvast zin in!

De allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!

Roel Diender

Senior editor. Roel is afgestudeerd in Antwerpen als journalist. Terug in Nederland kwam hij bij Up terecht en dompelt zich sindsdien onder in de wereld van vliegtuigen, luchthavens en alles wat met deze dynamische sector te maken heeft.

Gerelateerde artikelen

Back to top button