Zes F-16’s zijn gisteren teruggekomen van hun ‘deployment’ in Jordanië. Ze maakten deel uit van het Nederlandse detachement (Air Task Force Middle East, ATF ME) dat het afgelopen jaar heeft deelgenomen in de strijd tegen ISIS.
Vier F-16’s van de Koninklijke Luchtmacht landden woensdagmiddag rond kwart voor vier op Volkel. De twee overige F-16’s vlogen naar de vliegbasis Leeuwarden. Gedurende geheel 2018 hebben de toestellen deel genomen aan operatie ‘Inherent Resolve’, de militaire naam voor de strijd tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak.

Uitgezonden
Het afgelopen jaar bestond het detachement uit ongeveer 150 luchtmachters. De meeste personeelsleden bleven drie maanden in Jordanië, terwijl de piloten tussen zes en tien weken werden uitgezonden. Een woordvoerder van de luchtmacht legt uit: “De meeste missies die gevlogen werden, waren ‘Close Air Support’ missies, om luchtsteun te verlenen aan grondtroepen. Dat maakt het uitvoeren van dit soort missies relatief éénzijdig. Om de vliegers goed getraind te houden voor alle verschillende taken, worden ze sneller gewisseld. Het is als een voetbalteam dat je alleen maar penalties laat nemen. Dat zal ook nooit een wedstrijd kunnen winnen!”
Nauwkeurig
Het afgelopen jaar hebben de toestellen 3000 missies boven Syrië en Oost-Irak uitgevoerd. Ongeveer 2100 keer zijn daarbij wapens ingezet. Vaak waren dat zogenaamde ‘Small Diameter Bombs’ (SBD’s). Commodore André Steur, Directeur Operatiën CLSK, licht toe: “Deze ‘slimme wapens’ met een relatief kleine lading zijn uitermate geschikt voor het nauwkeurig aanvallen van gronddoelen. Omdat niet heel veel landen over deze SBD’s beschikken, kon Nederland een waardevolle bijdrage leveren aan de operaties in Irak en Syrië.”
Informatie
Tussen oktober 2014 en juli 2016 nam Nederland ook al deel aan de strijd tegen ISIS. In die periode waren ook al eens zes F-16’s gestationeerd in Jordanië. In die eerste periode werden ook veel ‘air interdiction’ missies uitgevoerd, geplande luchtaanvallen tegen gronddoelen zoals munitiedepots. Inmiddels is dit dus meer verschoven naar het ondersteunen van grondtroepen. Ook werd de ‘Sniper’ doelaanwijs- en verkenningspod veel gebruikt voor verkenning en het verzamelen van informatie.
Laatste inzet
Hoewel voor de Nederlandse F-16’s dit waarschijnlijk de laatste operationele inzet is geweest, gaat de strijd tegen ISIS gewoon door. Generaal Dennis Luyt, Commandant van de Luchtstrijdkrachten: “Het is een keuze van de regering geweest om deze missie een jaar te laten duren. Ons mandaat liep af per 1 januari 2019. In september heeft de regering besloten om de missie niet te verlengen. De komst van de F-35, met alle voorbereiding en training die hiervoor nodig is, was één van de redenen om niet langer in Jordanië te blijven.”
Inzetbaar
Commodore Steur: “Voor zover we nu kunnen voorzien, was ATF ME de laatste operationele missie van de Nederlandse F-16’s. Helemaal zeker is dat natuurlijk nooit. De mannen en vrouwen van de Koninklijke Luchtmacht staan altijd klaar om een operationele missie uit te voeren, als het nodig is zelfs op korte termijn. Voor de NATO Response Force draagt Nederland het komende jaar weer F-16’s bij.” Deze ‘snelle interventiemacht’ van de NAVO moet tussen de 5 en 30 dagen overal ter wereld inzetbaar zijn.
Unieke kans: win een proefles elektrisch vliegen!
Kom op 5 april langs bij E-Flight Academy op Teuge Airport en maak kans op een proefles elektrisch vliegen.
