HelikopterLiefhebberMilitairOverig nieuws

Uitbreiding en modernisering van Spaanse militaire helikoptervloot

Spanje heeft een contract getekend met Airbus Helikopters, voor de aankoop van een tweede batch van 23 NH90 helikopters. Verder zal Boeing de zeventien CH-47 Chinook helikopters van het Spaanse leger moderniseren tot CH-47F standaard.

Marine

Voor het Spaanse leger zijn al eerder 22 NH90TTH transporthelikopters besteld, waarvan inmiddels de helft is afgeleverd. De nu geplaatste vervolgorder bestaat uit zestien transportversies van de NH90 en zeven van de marineversie. Die laatste zijn bedoeld om de verouderde SH-3 Sea King helikopters van de Spaanse marine te vervangen. Het nu getekende contract vertegenwoordigt een waarde van 1,38 miljard euro.

Reddingshelikopter

Enkele van de NH90’s uit deze vervolgorder zijn bestemd voor de Spaanse luchtmacht. Mogelijk zullen deze de AS332 Super Puma helikopters gaan vervangen, die nu onder meer worden gebruikt als reddingshelikopter (Combat Search And Rescue, CSAR).

Moderniseren

Boeing meldde vorige week in een persbericht, dat het met Spanje is overeengekomen om de gehele CH-47 vloot van het Spaanse leger te gaan moderniseren. Alle zeventien CH-47D Chinook zware transporthelikopters zullen een ‘upgrade’ krijgen tot CH-47F standaard. De CH-47F is de modernste versie van de Chinook, ook in gebruik bij de Nederlandse luchtmacht. Vanaf 2021 verwacht Boeing de vernieuwde helikopters te kunnen afleveren.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close