KLMNieuwsNL nieuwsProfessionalSchiphol Airport

Ceo’s Schiphol en KLM: goed voorbereid op Brexit

De ceo’s van luchthaven Schiphol en KLM zeggen goed voorbereid te zijn op de Brexit, die op 29 maart een feit moet zijn. Dat zeiden Schiphol-topman Dick Benschop en president-directeur Pieter Elbers desgevraagd in de marge van de nieuwjaarsreceptie van de luchthaven.

KLM

“We zijn zo goed als mogelijk voorbereid op de varianten die we nu kunnen overzien”, aldus Elbers van KLM. “Want wat er nu precies gaat gebeuren, weet nog niemand. Het is een dynamisch traject.”

Schengen

Schiphol-topman Dick Benschop antwoordt volmondig ‘ja’ op de vraag of de luchthaven klaar is voor de Brexit, waarbij Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt. “De aankomende passagiers uit het Verenigd Koninkrijk krijgen te maken met een ander regime dan nu”, licht Benschop toe. “Maar dat is behapbaar.”

Douane

Het belangrijkste ‘probleem’, de overstappende passagiers, is door de Europese Commissie opgelost, memoreert de Schiphol-topman. “Via de zogenoemde one stop security. Zij hoeven niet op Schiphol opnieuw te worden gecontroleerd.” De enige beer op de weg die resteert, is volgens Benschop of Groot-Brittannië deel blijft uitmaken van de zogenoemde ‘customs unit’ en de impact daarvan op de douane. 

EASA

KLM-topman Elbers stelt dat zijn maatschappij is voorbereid op ‘een aantal mogelijke scenario’s’. “Bepaalde onderdelen zijn met name van belang voor ons, zoals de traffic rights, de toepassing van de EASA-regels, maar ook bijvoorbeeld de investeringen in Groot-Brittannië, we hebben daar een onderhoudsbedrijf.” 

Netwerk

Bovendien is KLM bovengemiddeld goed vertegenwoordigd waar het het netwerk betreft. Elbers: “De operatie moet door kunnen gaan. Ik verwacht dat voor potentiële obstakels, oplossingen gevonden worden, al dan niet tijdelijk.” 

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close