fbpx
BestellingenEditors choiceNieuwsProfessionalVliegtuigen

Titanenstrijd in Boeing’s voordeel beslecht

De titanenstrijd tussen Airbus en Boeing is het afgelopen jaar in het voordeel van Boeing beslecht. De Amerikanen hadden zowel qua leveringen als qua orders een streepje voor op de Europeanen, zo blijkt uit de jaarcijfers van de vliegtuigbouwers.

Boeing
Boeing leverde in 2018 in totaal 806 vliegtuigen, een nieuw jaarrecord voor de Amerikanen. In het jaar daarvoor rolden er 763 toestellen uit de Boeing-fabrieken. Met 580 geleverde Boeing 737’s staat de narrowbody bovenaan de populariteitslijst, op de tweede plaats staat de Dreamliner met 145 leveringen, gevolgd door de ‘triple seven’ met 48 toestellen. Er rolden 27 Boeing 767’s van de band en de van de ‘Queen of the Skies’ werden er 6 afgeleverd.

Bestellingen
In het afgelopen jaar ontving Boeing 893 nieuwe bestellingen met een gezamenlijk prijskaartje, gebaseerd op de catalogusprijs, van 124,58 miljard euro. Ook bij de bestellingen stak de kleinste Boeing er met 675 orders met kop en schouders bovenuit. Van de Dreamliner werden er 109 toestellen besteld, voor de 777 ontving Boeing 51 orders, voor de 767 achttien orders en voor de jumbojet werden 18 bestellingen ingediend.

Airbus
De grote concurrent van Boeing, het Europese Airbus, brak enkele persoonlijke records, maar kon qua aantallen Boeing niet evenaren. Qua leveringen brak Airbus haar eigen record en leverde 800 vliegtuigen in het afgelopen jaar, daar zijn de A220’s, die sinds juli onder Airbus vallen bij meegerekend.

Neo
Die 800 leveringen bestond het grootste deel uit toestellen van de A320-familie; in totaal werden er 626 aan klanten geleverd. Meer dan de helft daarvan was de neo-variant. Een flinke stijging in vergelijking met 2017 toen er in totaal 558 A320’s werden geleverd, waarvan iets meer dan een kwart neo’s waren.

Leveringen
Er rolden ook nog 93 A350 XWB’s uit de fabriek, 49 A330’s, twintig A220’s en twaalf superjumbo’s. Van de A330 en de A380 werden er respectievelijk achttien en drie minder toestellen geleverd in vergelijking met vorig jaar. Van de A350’s werden er juist 15 meer geleverd.

Orders
Kijkend naar de ontvangen orders was het afgelopen jaar in vergelijking met het jaar daarvoor minder goed voor Airbus. Vorig jaar ontving Airbus 747 orders terwijl dat er in 2017 nog 1.109 waren.

Vergelijking
Afgaande op de cijfers is Boeing de ‘winnaar’ van 2018. De Amerikaanse vliegtuigbouwer haalde 893 nieuwe bestellingen binnen en leverde 806 toestellen. De Europese tegenhanger ontving 747 nieuwe bestellingen en leverde 800 vliegtuigen af.

Orderboek
Waar Airbus Boeing wel het nakijken geeft is de omvang van het totale orderboek. Airbus heeft namelijk nog 7.577 bestellingen te verwerken, terwijl Boeing nog 5.873 toestellen in het bestellingenboek heeft staan.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie Upinthesky

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button