fbpx
AirlinesLiefhebberNaast het nieuwsOpinie

Goede voornemens | Column Lodewijk

Hebt u goede voornemens voor 2019? Wilt u vaker naar de sportschool? Minder drinken? Eindelijk die roman eens schrijven?

Laat ik een ander voorstel doen: probeer eens wat minder te vliegen.

Dat klinkt natuurlijk vreemd, of misschien zelfs hypocriet, uit de mond van een frequent flyer zoals ik: iemand met een jarenlange elitestatus bij diverse luchtvaartmaatschappijen en honderdduizenden airmiles in zijn pocket.

Toch meen ik het. Want vliegen is gewoon slecht voor iedereen. De cijfers spreken voor zich. Er is geen serieuze wetenschappelijke twijfel over de enorme negatieve bijdrage van de luchtvaartindustrie op klimaatverandering die door mensen wordt veroorzaakt. De schattingen lopen uiteen, maar 3,5% is een realistisch percentage om aan te houden. Dat lijkt misschien weinig, maar is enorm. En het einde is nog niet in zicht, omdat de luchtvaartindustrie ieder jaar groeit.

Laten we dus eens eerlijk de feiten onder ogen zien. Wij, frequent flyers, hobbyisten en liefhebbers van stedentripjes met low budget airlines (en zijn we dat niet allemaal?), zijn in hoge mate onderdeel van het probleem waar we onze kinderen mee opzadelen. En daar moeten we proberen iets aan te doen, hoe moeilijk dat soms ook is. Wij zijn de ‘adults in the room’. Toch?

Nee, wees gerust, ik zal u niet oproepen om een andere baan te zoeken, een andere hobby te nemen of nooit meer met uw partner een weekendje Praag te overwegen. (Al kan het geen kwaad eens wat vaker in eigen land op vakantie te gaan. In Nederland zijn ook best leuke steden, hoor. Amsterdam, Maastricht, Nijmegen – ik noem maar wat. Wanneer bent u daar voor het laatst geweest?)

Maar het probleem domweg ontkénnen, zoals velen nog steeds doen – dat kan in 2019 echt niet meer.

En geloof me, ik weet waarover ik praat. Ik heb mezelf zo vaak betrapt op het goedpraten van mijn gedrag en het verzinnen van slappe excuses, dat ik alleen daarmee al een hele column zou kunnen vullen.

 ‘Ja, maar in de stad neem ik altijd de fiets.’ (Dat is de laatste jaren ook wel eens anders geweest.)

‘Ja, maar ik rijd wel elektrisch.’ (Dat is trouwens niet eens waar. Ik rijd hybride.)

‘Ja, maar ik eet minder vlees.’ (Maar nog altijd te veel. Ik althans wel. Het is ook zo verdraaid lekker.)

‘Ja, maar ik doe heel belangrijk werk.’ (Echt, Lodewijk?)

‘Ja, maar de zware industrie vervuilt veel meer.’ (Zoals mijn kleuterjuf al zei: ‘Als Jantje uit het raam springt, doe jij het dan ook?’)

Als u zich hierin herkent, of de lijst moeiteloos verder kunt aanvullen, probeer dan de volgende keer dat u hierover een gesprek met iemand (of met uzelf) heeft eens het volgende antwoord:

‘Ja, en veel vliegen is ook gewoon slecht. Maar ik doe dit werk nu eenmaal en dat blijft zo. Ik ga wel proberen minder te vliegen en vaker de trein te nemen, en mijn collega’s proberen te overtuigen dit ook te doen. Ik ga ook niet mekkeren over die fooi van een milieubelasting die er aan gaat komen, zelfs als niet al dat geld effectief besteed wordt. En mocht ik ooit van baan veranderen, dan zal ik blij zijn dat ik eindelijk van dat gevlieg verlost ben.’

Was dat nou zo moeilijk?

Ik wens u een gelukkig en voorspoedig 2019!

Bestel nu deze afscheidskalender van de KLM 747!

Nieuw in de webshop van Up: een afscheidskalender van de KLM Boeing 747. Exclusief verkrijgbaar bij Up in the Sky voor €17,95 inclusief gratis verzending. Voor €4 extra krijg je er een retro sleutelhanger bij!

Lodewijk Oudshoorn

Columnist. Lodewijk Oudshoorn werkt bij een internationale financiële instelling. Hij is frequent flyer bij loyaliteitsprogramma’s van KLM, Emirates en British Airways. Vanaf Schiphol vliegt hij wekelijks naar diverse bestemmingen in Europa en Azië.

Gerelateerde artikelen

Back to top button