LiefhebberMilitairNieuws

Britse F-35’s klaar voor operationele inzet

De Britse minister van Defensie Gavin Williamson heeft de eerste negen F-35’s van de Royal Air Force operationeel inzetbaar verklaard. Dit maakte Williamson donderdag bekend tijdens een persbijeenkomst.

Gereed

Bij de officiële opening van een nieuwe hangaar voor de F-35’s op de vliegbasis Marham waren zowel de Britse defensieminister als de commandant van de Royal Air Force, Air Chief Marshal Sir Stephen Hillier, aanwezig. Volgens Air Chief Marshal Hillier “(…) zijn onze F-35’s nu gereed om ingezet te worden tijdens operaties en samen met de Typhoon bieden ze een stap vooruit in onze mogelijkheden om het luchtwapen overal ter wereld in te zetten.”

Typhoon

De afgelopen twee jaar heeft de Royal Air Force samen met de Britse defensie-industrie hard moeten werken om de Typhoon geschikt te maken voor de Brimstone en Storm Shadow. Deze raketten konden namelijk wel door de Tornado worden meegenomen, maar niet door de Typhoon. Nu de laatste RAF Tornado in maart buiten dienst zal worden gesteld, moesten de Britten wel zorgen voor een nieuw lanceerplatform. Oorspronkelijk zou de Typhoon pas in 2021 gereed zijn voor de Brimstone gronddoelraket, maar noodgedwongen is dit vervroegd naar 2018. Eerder is al besloten dat de Britse F-35’s niet geschikt zouden worden gemaakt voor beide wapens.

Oefening

Volgens SkyNews gaan de Britse F-35’s dit voorjaar naar Cyprus voor een oefening. Op dit Griekse eiland heeft de Royal Air Force een vliegbasis, RAF Akrotiri. Er wordt zelfs gespeculeerd dat de Britse F-35’s dit jaar nog zouden kunnen worden ingezet tegen IS boven Syrië en Irak. Eerder deze maand kwamen de zes Nederlandse F-16’s terug uit het Midden-Oosten, die tot eind 2018 actief waren boven Syrië en Irak.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close