fbpx
AirlinesFinancieelNieuwsProfessional

‘Overgangsperiode voor maatschappijen bij no-deal Brexit’

Maatschappijen krijgen mogelijk extra tijd bij een no-deal Brexit om hun zaakjes op orde te krijgen. Ze kunnen tijdelijk van en naar het Verenigd Koninkrijk (VK) blijven vliegen. Dat melden bronnen binnen de Europese Commissie aan nieuwsmedium Euractiv.

Maatregelen

Een maatschappij valt pas binnen de EU als het voor meer dan de helft in eigendom én bestuurd wordt door Europese inwoners of bedrijven. De Europese Commissie heeft bekend gemaakt dat zij de deadline voor luchtvaartmaatschappijen zou kunnen verplaatsen zodat maatschappijen meer tijd hebben om “corrigerende maatregelen of acties” door te voeren om aan de EU wet- en regelgeving te voldoen mocht er sprake zijn van een harde Brexit.

IAG

Dat een maatschappij in meerderheid in EU handen moet zijn levert vooral voor het Engelse IAG problemen op. IAG is na een Brexit voor minder dan 50 procent in Europese handen. IAG is, naast eigenaar van British Airways ook eigenaar van Vueling, Iberia en Aer Lingus. De luchtvaartgroep zegt in een reactie tegen verslaggever er alle vertrouwen in te hebben na 29 maart aan alle regels te voldoen.

Nieuwe registraties

Om haar vluchten uit te kunnen blijven voeren ruilen 110 Easyjet vliegtuigen hun Engelse registratie in voor een Oostenrijkse. Vluchten binnen het VK zullen om die reden wel uitgevoerd blijven worden met Engels geregistreerde vliegtuigen. Ryanair doet precies het tegenovergestelde. De Ierse maatschappij heeft een vlieglicentie in het VK ontvangen om zo de inter-VK routes te kunnen blijven uitvoeren.

Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Florimond de Rooy

Redacteur. Florimond heeft een passie voor luchtvaart en is al van jongs af aan actief in de general aviation. Naast zijn werkzaamheden bij Up in the Sky studeert Florimond aan de Universiteit Leiden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button