CargoIndustrieNieuwsProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Antonov bouwt An-124 verder zonder Russische hulp

De Oekraïense vliegtuigbouwer Antonov zal de bouw van het An-124 Roeslan-transportvliegtuig verderzetten zonder Russische hulp, zo melden Oekraïense media.

Opnieuw
Vliegtuigbouwer Antonov wil het An-124 transportvliegtuig opnieuw gaan produceren, maar deze keer zonder hulp van Rusland. Voordat Rusland het schiereiland Krim annexeerde werkten Antonov en Rusland samen aan de bouw van de grote transportvliegtuigen, waarbij meer dan 60 procent van de onderdelen uit Rusland kwam. Na de annexatie verkoelde de samenwerking.

Boeing
Vorig jaar juli kwamen het Oekraïense Antonov en Amerikaanse Boeing tot een samenwerking waardoor er geen materieel meer uit Rusland geïmporteerd hoeft te worden voor de fabricage van de vliegtuigen. Nu staat Antonov zo ver om bijna te kunnen beginnen met de productie.

Productie
De assemblage van het eerste vliegtuig zou al voor het einde van dit jaar kunnen beginnen, aldus Sergei Omelchenko topman bij het Oekraïense defensiebedrijf Ukroboronprom. ‘We bevinden ons in de laatste fase van het voltooien van de volledige elektronische componenten en we hopen dat ze zullen worden goedgekeurd door de engineering- en ontwerpgroep van Antonov. Dan kan de assemblage van het eerste vliegtuig dit jaar beginnen’, aldus Omelchenko.

Rusland
Door de nieuwe samenwerking met internationale bedrijven kan Antonov weer beginnen met de productie. Voorheen was de enige fabriek waar de An-124 geproduceerd werd in de Russische stad Oeljanovsk te vinden. Nu kan het toestel ook in Gostomel, ook Antonov Airport genoemd, gebouwd worden.

An-124
De An-124 is een groot transportvliegtuig dat zowel voor militaire als burgerluchtvaartdoeleinden wordt gebruikt. Zo werd er in 2001 een treinlocomotief van 109 ton van Canada naar Ierland gevlogen en werd in 2005 de ‘Obelisk van Aksum’ terug naar Ethiopië gevlogen. Dit gebeurde in drie keer, omdat de obelisk in totaal 160 ton weegt en 24 meter lang is.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button