fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Nieuwste versie Franse Rafale moet mee tot 2040

Eric Trappier, CEO van Dassault Aviation, kondigde eerder deze week aan dat de Franse regering een contract heeft toegekend om een vernieuwde versie van de Rafale te ontwikkelen, de F4 (“France 4”). Het contract vertegenwoordigt een waarde van 2 miljard euro. Dat maakte Dassault bekend in een persbericht.

Veelzijdig

De F4-standaard volgt op de eerdere versies voor de Franse luchtmacht en marine. De F1-standaard was de eerste generatie Rafales die bij de Franse marine in dienst kwam. De F2-standaard kon naast luchtverdediging ook grondaanvalstaken uitvoeren, gevolgd door de F3 en F3R-standaarden die zorgden voor een meer uitgebreide veelzijdigheid, de zogeheten “extended versatility”. De ontwikkeling van de F4-standaard voor de Rafale zal zorgen voor een nog capabeler gevechtstoestel met onder andere verbetering van radar en andere sensoren. Met vernieuwde digitale communicatiemogelijkheden kunnen sneller gegevens worden uitgewisseld. Naar verwachting kan de F4-standaard vanaf 2024 volledig geïmplementeerd worden.

Bestellingen

De door Dassault Aviation ontwikkelde Rafale is sinds 2004 in dienst bij de Franse marine. De Franse luchtmacht ontving de eerste Rafales in 2006. Het gevechtstoestel is al meerdere malen ingezet in conflictgebieden, waaronder Afghanistan, Irak, Libië, Mali en Syrië. Inmiddels zijn 152 van de 180 bestelde Rafales afgeleverd aan Frankrijk. Volgens de Franse Minister van Defensie, Florence Parly, zal er in 2023 nog een bestelling volgen voor nog eens 30 Rafales. Vanaf ongeveer 2040 zou de Rafale dan opgevolgd kunnen worden door een nieuw Frans-Duits gevechtstoestel.

Export

De Rafale kent inmiddels ook succes in het buitenland. Egypte werd de eerste buitenlandse klant voor dit type en schafte in 2015 acht eenzits- en zestien tweezits-toestellen aan. Qatar bestelde in totaal 36 stuks. Ook India bestelde uiteindelijk, na jaren gesteggel over het contract, 36 Rafales.

Door Daniel Ravenswaay

Poll: welk KLM-vliegtuig wordt het meeste gemist?

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button