fbpx
LiefhebberMilitairNieuws

Oostenrijk stap dichterbij nieuwe legerhelikopters

De Oostenrijkse regering heeft ruim 300 miljoen euro gereserveerd, voor de aanschaf van vijftien nieuwe helikopters voor de Bundesheer (Oostenrijkse strijdkrachten). Dit melden diverse Oostenrijkse media.

Vervangen

Met dit bedrag worden twaalf nieuwe lichte helikopters aangekocht die de Alouette 3 zullen vervangen. De Oostenrijkse Bundesheer beschikt op dit moment over 21 Alouette 3 helikopters. De vloot Alouettes varieert in leeftijd tussen de 42 en 52 jaar en is echt aan vervanging toe. Eerder al besloot Oostenrijk om dit type in 2023 uit dienst te nemen.

Uitbreiden

Naast de twaalf lichte helikopters ter vervanging van de Alouette, zullen drie Sikorsky S-70 Blackhawk transporthelikopters worden aangeschaft. Hoogstwaarschijnlijk zullen de Blackhawks gebruikte ‘refurbished’ exemplaren zijn, bedoeld om de huidige vloot uit te breiden. Oostenrijk heeft op dit moment al negen S-70 Blackhawks in dienst; de totale vloot komt dan uit op twaalf.

Contract

Welk helikopter type de Alouette 3 zal opvolgen is nog niet bekend. Een zogeheten Request for Proposal (RPF) moet nog uitgegeven worden en volgens de Oostenrijkse Defensie is er nog geen tijdsschema bekend. De Oostenrijkse regering verwacht echter dat de eerste helikopters twee jaar na het tekenen van het contract geleverd kunnen worden. Om kosten te besparen, heeft een regeringsovereenkomst (‘government-to-government contract’) de voorkeur.

Hulpverlening

De twaalf nieuwe lichte helikopters zullen voornamelijk ingezet gaan worden voor reddingstaken en hulpverlening bij natuurrampen. Het bijstaan van de burgers bij bijvoorbeeld natuurrampen is namelijk een belangrijke neventaak van de Oostenrijkse defensie. Dit is ook precies het argument wat kanselier Sebastian Kurz gebruikte om de kosten voor vernieuwing van de helikopter vloot te rechtvaardigen. Vanwege de vele sneeuwval in Oostenrijk deze maand zijn er helikopters ingezet om sneeuw van bomen te halen, door de lucht voorraden te bezorgen in moeilijk begaanbare gebieden en om gecontroleerd lawines op te wekken.

Door Daniel Ravenswaay


Lees UP een jaar lang advertentievrij voor €24!

Advertenties zijn helaas noodzakelijk om de redactie draaiende te houden. Advertentievrij UP lezen kan echter ook, voor €24 per jaar. Ja, ik steun UP en lees de site een jaar lang advertentievrij.

Redactie Upinthesky

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button