AirlinesNieuwsProfessionalVeiligheid

Amerikaanse senator: shutdown verlamt luchtveiligheid

Mark Warner, de Amerikaanse senator van de staat Virginia heeft gewaarschuwd dat de shutdown van de regering de luchtveiligheid verlamt en daardoor in gevaar brengt. Dat zei Warner op een persbijeenkomst over de negatieve impact van de shutdown op de luchtvaart op het Ronald Reagan Washington National Airport.

Salaris
Het is inmiddels de 35e dag dag dat de shutdown aan de gang is. Rond deze dagen is het de tweede keer dat ambtenaren geen salaris ontvangen, waardoor zij en hun gezinnen in moeilijkheden komen. Volgens Warner zijn zelfs de meest gemotiveerde werknemers aan het eind van hun latijn en kunnen hun taken niet meer goed uitvoeren.

Fouten
Hoofd van de National Air Traffic Controllers Association, Paul Rinaldi, bevestigt dit. ‘Ik zie dat er routinematig fouten worden gemaakt door onze luchtverkeersleiders doordat ze zijn overwerkt en gestrest zijn,’ aldus Rinaldi. ‘Sommige verkeersleiders zijn begonnen met een bijbaantje om rond te komen, hierdoor komen zij vermoeid en gestrest op het werk.’

Reduceren
‘Als deze situatie zo door blijft gaan moeten we het aantal vliegtuigen dat we de lucht insturen reduceren, anders kunnen we de veiligheid niet meer garanderen’, aldus Rinaldi.

FAA
De Federal Aviation Authority stuurde gisteren een Tweet de wereld in waarin zij verzekeren dat het Amerikaanse luchtruim nog veilig is. Ze danken daarbij hun werknemers die ‘toegewijd zijn aan hun veiligheidsmissie.’

Gevolgen
De gevolgen van de shutdown worden steeds voelbaarder. Airlines lopen vertragingen op doordat de beveiligers onderbemand zijn. Grote projecten, of nieuwe routes zoals die van Southwest Airlines en Alaska Airlines, krijgen geen goedkeuring omdat er bijna niemand werkzaam is bij de FAA. Delta Air Lines berekende dat zij door de shutdown maandelijks zo’n 25 miljoen dollar (22 miljoen euro) aan boekingen misloopt, bij Southwest ligt dat bedrag tussen de 10 tot 15 miljoen dollar ( zo’n 8,8 tot 13 miljoen euro).

1 miljard
Volgens senator Warner moet de Shutdown snel stoppen voordat het ‘een klap van 1 miljard dollar aan de Amerikaanse economie toebrengt.’ Hij voegt er nog aan toe dat hij durft te wedden dat als de werknemers van het witte huis zonder salaris zouden zitten ‘de shutdown allang was opgelost.;

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button