fbpx
Foto-artikelLiefhebberMilitairNaast het nieuws

Winterse oefening Nederlandse en Duitse helikopters | Foto-artikel

De Edese Heide vormde afgelopen week het toneel voor een transportoefening waarbij zowel Nederlandse als Duitse militairen en helikopters aan meededen. De winterse omstandigheden zorgden hierbij voor een uitdaging, omdat opstuivend sneeuw het zicht belemmerde tijdens de landing.

Nederlandse Cougar -helikopter stijgt op onder ‘white out’ omstandigheden © Daniel Ravenswaay

Underslung

Nederlandse Chinook en Cougar helikopters en Duitse NH-90’s beoefenden gezamenlijk het transport van materieel door de lucht. De zogeheten ‘underslung load’ kan bestaan uit voorraden, leger- of terreinvoertuigen en zelfs pantservoertuigen. De helikopters vervoerden het materieel vanaf voormalig vliegbasis Deelen naar de Edese hei, waar militairen de lading veilig stelden.

Duitse NH90 ontkoppelt een slingload-kabel © Daniel Ravenswaay

Nauwkeurig

Het aan- en afkoppelen van de lading dient nauwkeurig te gebeuren. De loadmaster van de helikopter let daarbij goed op de aanwijzingen die het krijgt vanaf de grond, zodat de lading op de juiste plek wordt neergezet of opgehaald. In de avonduren werd alles vervolgens weer opgehaald en opnieuw door de lucht vervoerd naar Deelen.

Duitse NH90 en Nederlandse CH-47F Chinook © Daniel Ravenswaay

Samenwerking

Nederland en Duitsland werken de laatste tijd vaker samen. Afgelopen oktober namen de Duitsers al deel aan oefening Falcon Autumn, waarbij eveneens NH-90 helikopters werden ingezet. Aangezien het vervoer van materieel door de lucht tijdens conflicten nodig is, zijn oefeningen met ‘underslung load’ van essentieel belang. Het oefenen in het duister maakt het nog complexer vanwege het verminderde zicht. De vliegers maken in dan gebruik van nachtzichtapparatuur wat het zicht in het donker verbetert.

Duitse NH90 stijgt op vanaf de Edese Heide © Daniel Ravenswaay
Nederlandse Chinook en Duitse NH90 helikopters oefenen boven de Edese heide © Daniel Ravenswaay

Daniel Ravenswaay

Militair luchtvaart fotograaf. Daniel is opgegroeid in Cuijk, in de aanvliegroute van baan 24 op Volkel en hier is zijn interesse in de militaire luchtvaart ontstaan. In zijn vrije tijd is hij geregeld te vinden bij militaire vliegvelden in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button