IncidentenLiefhebberNaast het nieuws

Crash van Russische Tu-22 bommenwerper | Video

Vorige week is een Tupolev Tu-22M3 van de Russische luchtmacht gecrasht tijdens de landing op de vliegbasis Olenegorsk in de regio Moermansk. Recent is een video op Youtube geplaatst, waarop te zien is hoe het toestel probeert te landen in een sneeuwstorm.

Kernbommen

Bij de crash zijn drie van de vier bemanningsleden om het leven gekomen. Het toestel is in staat om kernbommen te vervoeren, maar was volgens het Russische ministerie van Defensie onbewapend ten tijde van de crash. Volgens recente berichten zou de Tupolev toch een conventionele antischeepsraket aan boord hebben gehad.

Syrië

De Tupolev Tu-22M3 is een doorontwikkelde versie van de Tu-22 straalbommenwerper uit de jaren zestig. De Tu-22 kwam begin jaren tachtig in dienst bij de Sovjet-luchtmacht en -marine. Tegenwoordig zijn nog een zestigtal Tu-22M3 bommenwerpers in dienst bij de Russische luchtmacht. De afgelopen jaren werden de toestellen nog ingezet boven Syrië.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button