fbpx
AirlinesIncidentenNieuwsPiloten en CrewProfessionalVeiligheid

‘Emotioneel onstabiele piloot veroorzaakte crash Nepal’

Onderzoekers naar de oorzaak van de in maart vorig jaar gecrashte Bombardier Q400 op het vliegveld van Kathmandu, hebben tegenover Reuters bevestigd dat de piloot ’emotioneel onstabiel’ was tijdens de landing, waardoor het vliegtuig neerstortte.

Crash
Op 12 maart vorig jaar stortte een Bombardier Q400 met 71 inzittenden neer op het vliegveld van Kathmandu. Bij de crash kwamen 51 mensen om het leven. De piloot zou volgens Nepalese onderzoekers ’emotioneel zijn ingestort’ net voordat hij het toestel wilde landden. De piloot was in de cockpit aan het roken en ‘onnodige, onprofessionele en langdurige gesprekken’, hebben gevoerd, afgaande op informatie gewonnen uit de cockpit voice recorder.

Overzicht
De 52-jarige piloot zou ontdaan zijn geweest omdat een vrouw, die niet aan boord van het vliegtuig was, zijn reputatie als goede instructeur in twijfel trok. De 25-jarige vrouwelijke co-piloot kon de gezagsvoerder niet tot bedaren brengen. Daarnaast was de bemanning niet in staat, mede door het gedrag van de piloot, om het overzicht in de cockpit te bewaren. Hierdoor kwam de Q400 niet goed op de landingsbaan terecht. Het vliegtuig gleed daarna in het gras en vloog in brand.

Luchtmacht
De piloot in kwestie werd in 1993 ontslagen uit het leger van Bangladesh omdat hij aan depressies leed. Later werd hij wel geschikt bevonden voor passagiersvluchten. De aanbeveling van de onderzoekers is dat er beter gekeken moet worden naar de mentale situatie van de bemanning én naar de samenstelling van de bemanning tijdens een vlucht.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button