fbpx
DefensieEditors choiceMilitairNieuwsNL NieuwsProfessional

Nederland neemt F-35 officieel in ontvangst

Nederland neemt aanstaande woensdag de F-35 officieel in ontvangst bij bouwer Lockheed Martin in Texas. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Defensie desgevraagd.

F-35

Nederland heeft al twee F-35’s of JSF’s in bezit, maar die zijn destijds niet officieel overhandigd. “Omdat formeel de keuze toen nog niet was gevallen op de F-35. Dat gebeurde een jaar later”, verduidelijkt de woordvoerder.

JSF

Een Nederlandse delegatie met onder andere staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer en de Commandant der Strijdkrachten admiraal Rob Bauer, reist deze week af naar Fort Worth in Texas, waar de officiële overdracht -de zogenoemde roll out ceremony– van het derde toestel plaatsvindt. De eerste twee Joint Strike Fighter’s (JSF) voor de Luchtmacht zijn in 2013 wel aan Nederland overgedragen voor ontwikkeling en training. Omdat er toen nog geen politiek besluit genomen was over de aanschaf van het toestel, ging dat niet gepaard met een officiële ceremonie.

Lockheed

Medio december vorig jaar maakte het derde Nederlandse toestel een eerste testvlucht, vanaf vliegveld Fort Worth. De F-35’s worden op drie locaties in elkaar gezet: Fort Worth (VS), Cameri (Italië) en Nagoya (Japan). ‘Air Force Plant 4’ is de officiële naam van de fabriek van Lockheed Martin in Fort Worth. Op de enorme productielocatie werden in het verleden F-111’s, F-16’s en F-22’s  geassembleerd.

Testtoestellen

Afgelopen najaar werd bekend dat Nederland mogelijk meer JSF’s kan kopen de aanvankelijk gepland. Bij de definitieve keuze voor de F-35 werd afgesproken dat 4,7 miljard euro beschikbaar was voor het gevechtsvliegtuig. Voor dat bedrag konden 37 toestellen worden aangeschaft. Dat maximale budget werd vorig jaar losgelaten. In 2009 en 2011 ging Nederland een verplichting aan voor twee testtoestellen, deze werden in 2013 geleverd.

Leeuwarden

Dit jaar worden nog vijf F-35’s aan Nederland geleverd in de VS voor trainingen. “Aan het einde van dit jaar worden op vliegbasis Leeuwarden nog eens twee toestellen verwacht vanuit Italië”, aldus de woordvoerder van Defensie. Daarmee komt het aantal toestellen voor Nederland dit jaar op tien.


In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Gerelateerde artikelen

Back to top button