LiefhebberMilitairOverig nieuws

‘Portugese luchtmacht kijkt naar opvolger Alpha Jet’

De Portugese luchtmacht kijkt op dit moment welk toestel geschikt is als trainingsvliegtuig voor de voortgezette vliegopleiding. Dit meldt onder meer FlightGlobal.

Alpha Jet

Nadat Portugal de laatste zes Alpha Jets in januari 2018 na 25 jaar buiten dienst stelde, ontstond er een capaciteitstekort in de Portugese trainingsvloot. De Portugese luchtmacht onderzoekt nu mogelijkheden voor een nieuw type trainingstoestel. De Leonardo M-346 wordt hiervoor het meest geschikt geacht.

Alpha Jet lestoestel van de Portugese luchtmacht © Leonard van den Broek

Lange termijn

De Portugese luchtmacht stuurt, sinds de Alpha Jet uit dienst is, toekomstige F-16 piloten naar de Amerikaanse vliegbasis Sheppard in Texas. Volgens Generaal Manuel Teixeira Rolo, bevelhebber van de Portugese luchtmacht, is dit echter geen lange termijn-oplossing.

Leasecontract

Portugal overweegt nu om een leasecontract af te sluiten met het in Lissabon gevestigde bedrijf Hi Fly. waar het per vlieguur zal betalen. Het zusterbedrijf Skytech zal dan de nieuwe toestellen aanschaffen en bedienen. Dit bedrijf is namelijk gespecialiseerd in het leasen van militaire vliegtuigen. Het bedrijf heeft al een ‘Letter of Intent’ getekend met het Tsjechische bedrijf Aero Vodochody voor tien L-39NG (Next Generation) straaltrainers. Dit vliegtuigtype zou echter niet geheel voldoen aan de wensen van de Portugese luchtmacht, de voorkeur gaat uit naar de Leonardo M-346.

Samenwerking

Volgens generaal Rolo zouden andere landen, waaronder Nederland, België en Noorwegen, ook kunnen aansluiten. Deze drie landen zullen op termijn allemaal overschakelen naar de F-35, terwijl Portugal voorlopig met de F-16 zal blijven vliegen. De onderhandelingen tussen de Portugese Luchtmacht en Skytech zouden al in een relatief ver gevorderd stadium zijn, al wilde Skytech dit niet bevestigen. Rolo is zelf in ieder geval erg optimistisch over de potentiële samenwerking.

Leonardo M-346

De Leonardo M-346 is een geavanceerd trainingstoestel waarvan er inmiddels 68 afgeleverd zijn van de totale order van 76. Italië, Israël, Polen en Singapore maken er gebruik van om hun piloten te trainen. Hetzelfde toestel werd in de Verenigde Staten aangeboden als de T-100 ter vervanging van de T-38. Afgelopen september sleepte Boeing echter het contract binnen met hun Boeing T-X, met een order voor maar liefst 351 exemplaren.

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button