AirlinesFinancieelNieuwsProfessional

Norwegian krijgt steun uit rijke Noorse hoek

Norwegian Air Shuttle krijgt financiële steun van een aantal ondernemingen, waaronder Sterna Finance, een bedrijf dat is gelieerd aan John Fredriksen. Dat meldt Norwegian in een persbericht. Fredriksen geldt als de rijkste man van Noorwegen.

IAG

Norwegian verkeert al enige tijd in financieel zwaar weer. Eerder was sprake van een overname van de Noorse prijsvechter door IAG, die trok zich vorige week terug als overnamekandidaat.

Aandelen

Om er financieel bovenop te komen, geeft Norwegian nieuwe aandelen uit. Een consortium van bedrijven garandeert de aankoop ervan. Ook wordt een deel gekocht door grootaandeelhouders Bjørn Kos, tevens de ceo en chairman Bjørn Halvor Kise. In totaal wordt 3 miljard kroon, zo’n 353 miljoen dollar, opgehaald met de aandelenuitgifte. 

Overnemen

Kjos zei tegen Noorse media dat hij heel blij is dat ook magnaat Fredriksen zijn bedrijf steunt. “Ik ken hem al lang en we hebben zelfs een financieel directeur die voor hem gewerkt heeft.” Volgens de verklaring van Norwegian werd het bedrijf eerder belet in het zoeken van financiële steun, doordat IAG -en anderen- de maatschappij wilde overnemen. 

Vloot

Norwegian liet eerder al weten zich voorlopig te richten op consolidatie in plaats van groei en zegt in haar verklaring dat de focus nu ligt op winstgevendheid. Om kosten te besparen wordt de vloot ingekrompen en worden leveringen van toestellen uitgesteld. Verder is Norwegian bezig met een besparingsprogramma onder de noemer #Focus 2019, waarbij minimaal 2 miljard Noorse kroon moet worden bespaard. Ondermeer door ‘optimalisatie van de structuur van de bases en het routenetwerk’.

787

Ook zal Norwegian nog geld zien van Rolls-Royce in verband met de problemen met de motoren van de Boeing 787’s, waardoor de operatie werd verstoord. 

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/