IndustrieLiefhebberMilitairNieuws

GKN Fokker haalt nieuwe contracten binnen voor F-35

Fokker Technologies, onderdeel van GKN Aerospace, heeft twee orders afgesloten voor de toelevering van onderdelen voor de F-35. Dit werd bekend gemaakt tijdens de overdrachtsceremonie van de F-35 aan de Koninklijke Luchtmacht, afgelopen woensdag.

Straalmotor

Met Pratt & Whitney is een contract gesloten voor een eerste levering van onderdelen voor de straalmotor van de F-35. Het gaat om geavanceerde composiet-onderdelen voor de F135 motor, die zullen worden geproduceerd bij Fokker Hoogeveen. Fokker GKN maakt ook al bedrading voor de motor van de F-35. De vestiging van GKN Aerospace in Noorwegen produceert eveneens motoronderdelen voor de F-35.

Vervolgorder

GKN Fokker heeft verder een vervolgorder binnengehaald van Lockheed Martin voor diverse F-35 onderdelen. Tijdens de overdrachtsceremonie afgelopen woensdag in Forth Worth, Texas werd hiervoor het contract ondertekend door Drew Ruiz, Vice President of F-35 Supply Chain Management van Lockheed Martin en John Pritchard, CEO van GKN Fokker. Mona Keijzer, staatssecretaris voor Economische Zaken en Dennis Luyt, bevelhebber van de Koninklijke Luchtmacht waren ook aanwezig.

Waarde

Het contract van Lockheed Martin betreft de levering van flaperons, de vanghaak, deuren en luiken die openen tijdens de vlucht (‘Inflight Opening Doors’) en elektrische bekabeling. De Inflight Opening Doors (van bijvoorbeeld het landingsgestel) worden bij Fokker Hoogeveen geproduceerd. De looptijd van het contract is vijf jaar. De exacte waarde van de order is niet bekend gemaakt, maar het zou gaan om enkele honderden miljoenen euro’s.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button