GoofGoof DailyHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

The day the music died | Goof Daily

Precies vandaag, maar dan in 1959, stortte bij Clear Lake, Iowa, een sportvliegtuig neer. Er waren destijds geen begaafde voetballers aan boord, maar wel beroemde muzikanten: Buddy Holly en Richie Valens. De dag kreeg een naam: The Day the Music Died.

Het vliegtuig, een Beech Bonanza, hàd er al eentje: the doctor and lawyer-killer. Vanwege de vele rijkaards die zich ermee te pletter vlogen, meestal door eigen fouten. Apple-oprichter Steve Wozniak moest in 1981 barely alive uit een Bonanzawrak gedragen worden.

Maar populair blìjft de Benz onder de sportvliegtuigen: het toestel wordt al gebouwd vanaf 1947. Het langst geproduceerde vliegtuig ooit. En vrijwel ongewijzigd; alleen krijgt u de grappige V-staart er niet meer bij, want die is in 1967 vervangen door een gewone.

Over staarten gesproken: precies vandaag, maar dan in 1998, kapte de staart van een US Air Force Prowler de kabel door van een skilift, hoog in de Dolomieten. Twintig wintersporters stortten ter aarde. In het NRC gaf ik destijds ik een verklaring voor deze tragische aanvaring. 

Helemaal denkbeeldig bleek die niet: de piloten verklaarden later gewoon voor de pret zo laag gevlogen te hebben.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close