Goof DailyHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Walkure | Goof Daily

Precies vandaag, maar dan in 2015, overleed Fitzhugh Fulton, testpiloot van de fenomenale XB-70 Valkyrie. Sommige prestaties van dit al vrijwel vergeten monster uit de jaren zestig van de vorige eeuw zijn nog niet geëvenaard, laat staan verbeterd. 

‘Hoog en hard’ werd in de jaren zestig opeens minder belangrijk, niet in de laatste plaats omdat Gary Powers in 1960 werd neergeschoten boven de Sovjet-Unie. Is onlangs nog een film van gemaakt. Dat een Starfighter tijdens een fotoshoot (!) tegen één van de twee B-70-prototypes botste, waardoor de beide toestellen neerstortten, zal ook niet meegeholpen hebben.

De foto hierbij is een dia (vandaar ‘t stof!), gemaakt in 1978 bij het USAF Museum in Dayton, Ohio. De Valkyrie stond destijds nog als gate guard voor de deur. Inmiddels is hij opgepoetst en naar binnen gehaald.

Net als de Valkyrie is de dia een welhaast vergeten fenomeen. Het betreft een medium waarmee lichtbeelden konden worden vastgelegd in een laagje zilverbromide op een strook celluloid.

Het procedé is nog steeds superieur aan het digitale systeem van nu. In resolutie wint mijn oude Fuji GSW690 (op Ebay Duitsland momenteel €350) het dik van een Phase One digitale camera van €40.000; de absolute digitale grootmeester van vandaag. Maar wie wil er nog analoog?

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button