fbpx
Eindhoven AirportGroningen AirportMaastricht AirportNieuwsNL NieuwsProfessionalRotterdam The HagueSchiphol AirportVliegvelden

Nederlandse luchthavens ontvangen bijna 80 miljoen reizigers

De Nederlandse luchthavens ontvingen in 2018 net geen 80 miljoen reizigers, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Nederland


In totaal zagen de luchthavens Schiphol, Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Maastricht Aachen Airport en Groningen Airport Eelde 79,6 miljoen reizigers. In 2017 lag dat aantal nog op 76,2 miljoen. In 2008 bedroeg het aantal passagiers dat via Nederlandse luchthavens reisden 50 miljoen.

Schiphol

‘Amsterdam Schiphol heeft in 2018 met 71 miljoen aangekomen en vertrokken passagiers voor het eerst de grens van 70 miljoen gepasseerd. In 2017 kreeg Schiphol 68,4 miljoenreizigers te verwerken. Al sinds 2009 neemt het aantal aangekomen en vertrokken passagiers op Schiphol jaarlijks toe. Het aantal vliegtuigbewegingen (starts en landingen) steeg met een half procent tot ruim 499 duizend bewegingen in 2018. Dit ligt tegen de afgesproken norm van het Aldersakkoord uit 2008 aan, waarin werd vastgelegd dat Schiphol tot 2020 niet meer dan 500 duizend vliegtuigbewegingen per jaar mag uitvoeren’, aldus het CBS.

Meer passagiers

De overige Nederlandse luchthavens zagen in totaal 8,6 miljoen passagiers, oftewel 10,8 procent meer dan in 2017. Daarnaast meldt het CBS: ‘van deze passagiers vlogen er 6,2 miljoen via Eindhoven. In vergelijking met 2017 zijn dit 9,4 procent meer reizigers voor deze luchthaven. Via Rotterdam The Hague vlogen ruim 1,9 miljoen passagiers, ruim 10 procent meer dan in 2017. Maastricht Aachen liet met ruim 64 procent de sterkste groei zien. Op Groningen Eelde nam het aantal passagiers met ruim 13 procent toe. Maastricht en Groningen verwerken relatief weinig passagiers: slechts 0,6 procent van alle passagiers vloog via deze luchthavens.’

Vracht

‘De hoeveelheid overgeslagen luchtvracht op Nederlandse luchthavens kwam in 2018 op ruim 1,8 miljoen ton uit, 0,3 procent minder dan een jaar eerder. Op Schiphol daalde het vrachtvervoer met 2,5 procent tot 1,7 miljoen ton. Deze afname wordt onder meer in verband gebracht met het mindere aantal slots dat voor de vrachtsector beschikbaar is op Schiphol.
Op Maastricht Aachen steeg het vrachtvervoer met 44 procent tot 125 duizend ton. Deze stijging wordt onder andere veroorzaakt doordat vliegmaatschappijen minder op Schiphol kunnen vliegen en uitwijken naar andere Europese luchthavens, waaronder Maastricht Aachen,’aldus het CBS.


Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button