fbpx
AirlinesFinancieelNieuwsProfessional

Bezuinigingen Norwegian werpen vruchten af

De bezuinigingen die Norwegian de laatste tijd aan het doorvoeren is, beginnen vruchten af te werpen, zo blijkt uit de jaarcijfers van de Noorse prijsvechter.

Verlies
Norwegian kon in het afgelopen jaar geen winst optekenen, maar een nettoverlies van omgerekend 149,6 miljoen euro. Dat is in vergelijking met 2017 een afname van 19 procent. Toen bedroeg het nettoverlies 184,5 miljoen euro.

Bezuinigingen
Norwegian is een aantal bezuinigingsmaatregelen aan het doorvoeren om in de loop van de tijd weer zwarte cijfers onder de streep te kunnen noteren. Daaronder valt de verkoop van twee vliegtuigen, het schrappen van bepaalde routes en interne maatregelen. Die bezuinigingen hebben er voor gezorgd dat de kosten voor het bedrijf, los van de brandstofkosten, met 14 procent gedaald is.

Omzet
De omzet van Norwegian is in het afgelopen jaar wel aanzienlijk gestegen, namelijk met 30 procent. Dat komt neer op een omzet van 4,14 miljard euro in vergelijking met een omzet van 3,18 miljard euro.

Problemen
De doorgevoerde bezuinigingen zijn nodig omdat Norwegian behoorlijk wat schulden uit heeft staan. Dat komt doordat de maatschappij in rap tempo groeit, de olieprijs afgelopen jaar flink steeg, de vloot afgelopen zomer niet volledig ingezet kon worden door problemen met de Rolls Royce-motoren van de Dreamliners, en de concurrentie van andere maatschappijen steeds groter wordt. Daarom haalt het nu de broekriem aan door verschillende besparingsmaatregelen. Ook sluit Norwegian enkele pilotenbases, waaronder die op Schiphol.

Vooruitblik
In de vooruitblik verwacht Norwegian komend jaar de kosten nog verder te verlagen door de inzet van zuinigere Boeing 737 MAX-toestellen. De maatschappij ontvangt zestien van die vliegtuigen in dit jaar. Ook ontvangen de Noren nog vijf 787-9 Dreamliners en zal het gebruik van de 737-800’s verder afgebouwd worden. Daarnaast verwacht de airline dit jaar met zo’n negen procent te groeien.

Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button