Goof DailyHistorische luchtvaartLiefhebberNaast het nieuws

Extra-vagant! | Goof Daily

Precies vandaag, maar dan gisteren, deed deze excentriekeling heel even Vliegveld Teuge aan aan. De EA-500. Een staaltje out-of-the-box-denken van de Kunstflugspielwarenhersteller Walter Extra GmbH, gevestigd net even over onze oostgrens bij Arnhem.

Walter Extra (zo heet hij echt!) dacht: “Zo’n lekkere single engine turbine moeten wij ook kunnen maken! Maar met betere specs dan de Piper Meridian, en goedkoper dan die exorbitant dure TBM.”  

Helaas. Het bijzondere toestel verkocht voor geen meter. Waarom niet? Het was snel, zuinig en niet te duur. Enige narigheid was het bizarre onderstel – afgekeken van de Starfighter. Dat was een maintenance nightmare. Maar dat was niet de voornaamste reden van de flop, denk ik.

Wat wel? Denk even mee: een patser die het ding voor een dikke anderhalf miljoen wil gaan kopen laat op zijn gold plated iphone een plaatje van het toestel zien aan de bar van de golf-club. Reactie van z’n golfvrienden: “Maf ding”. Dan toont hij des avonds hetzelfde plaatje aan zijn vrouw. Haar reactie: “Daar ga ìk niet in zitten”.

Tsja, dan kun je nog zulke mooie specs hebben, en de Ferruccio Lamborghini onder de vliegtuigbouwers zijn, maar dan gaat het feest toch niet door. De EA-500: gewoon iets te Extra-vagant.

Goof Bakker

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button