fbpx
Frequente reizigersNaast het nieuwsTravel

Mumbai in een dag

Mumbai, een metropool waar je u tegen zegt. Met zijn naar schatting 18 miljoen inwoners die op het eerste gezicht op elk moment van de dag ergens naartoe op weg zijn; te voet, per riksja, taxi, auto of zelfs met de kar die wordt voortgetrokken door ossen.

Druk

Het is er onmiskenbaar druk, maar wie het slim doet, kan binnen een dag een aardige indruk krijgen van deze megastad. 

Jet

Up in the Sky vloog met Jet Airways vanaf Amsterdam direct in zo’n acht uur naar het voormalige Bombay. Na een paar uur slaap, zowel in het vliegtuig als in het hotel, lieten we ons door de stad rijden door een auto met chauffeur. Dat klinkt duur, maar via Swagatam Tours heb je er al een voor circa 3300 roepies, zo’n 40 euro.

Geluid

We kozen daarvoor een zondag uit en dat was niet toevallig. Gezien de drukte in Mumbai is dat de beste dag om zoveel mogelijk plekken te bezoeken zonder in de verkeersdrukte te belanden. Evengoed krijg je nog een prima beeld, of beter gezegd geluid, van hoe het verkeer zich regelt: al toeterend. 

Cricket 

Onderweg vanuit het hotel passeren we het hypermoderne vliegveld en ‘slums’, Ook dat hoort bij Mumbai. We rijden langs een cricketveld waar een aanzienlijk deel van de inwoners zich verzameld lijkt te hebben. De eerste spontane stop. Kennelijk vallen we middenin een buurttoernooi. Wat direct opvalt, is hoe aardig de mensen zijn en ze leggen ons van alles uit. We maken foto’s, wij van hen en zij van ons. 

Was

De eerste geplande stop is meteen ook een van de meest toeristische. De Dhobi Ghat is een plek waar in het verleden alle was gedaan werd voor hotels en restaurants, zo weet onze chauffeur annex gids te vertellen. Alhoewel de horeca de was tegenwoordig zelf buitenhangt, zijn de wassers absoluut niet werkeloos. In grote bakken wordt alles wat van textiel is gewassen en aan de lijn gehangen. Vanaf de brug heb je een perfect uitzicht erop en dat weten dus meer toeristen, maar laat je daar vooral niet door tegenhouden, want dit zie je nergens.

Beyoncé 

Vanaf daar vervolgen we de weg door de stad. De chauffeur wijst ons op een eigenzinnig flatgebouw dat maar één bewoner blijkt te hebben. De schatrijke Mukesh Ambani. Bekend geworden over de hele wereld door de extravagante bruiloft van zijn dochter a 150 miljoen dollar, inclusief optreden van Beyoncé, dat wel. 

Ghandi

We rijden naar het voormalige woonhuis van de Indiase icoon Ghandi, waar een museum is ingericht dat in het teken staat van zijn leven. De wijk waar het museum staat, doet meer denken aan Nottingham Hill dan Mumbai. Grote straten, bomen en vooral, rust. Geheel in de geest van Ghandi. Behalve zijn indrukwekkende bibliotheek, is ook zijn levensverhaal vervat in poppenhuizen te bewonderen. Waardoor al die bordjes tekst ineens veel leuker zijn om te lezen.

Bazaar

Terwijl we op weg zijn naar een andere ‘hotspot’ zien we dat de Crawford bazaar, ondanks dat het zondag is, toch grotendeels open blijkt te zijn. De chauffeur stopt gewillig en we worden opgevangen door een jongeman die maar een doel heeft: ons uiteindelijk bij de kruidenkraam te krijgen waar hij voor werkt. Hij doet dat zeker niet op een opdringerige manier maar laat ons rustig overal rondneuzen. Behalve kruiden zijn ook chocolade en fruit opvallend goed vertegenwoordigd. We kunnen (en willen) niet anders dan vertrekken met een paar zakjes Indiase kruiden van de Spice King.

Koloniaal

Een verplichte stop is zeker het treinstation, niet voor de treinen, maar voor het prachtige koloniale gebouw (de Portugezen zaten in Bombay) waar het gehuisvest is. Daarnaast staat het eveneens indrukwekkende stadhuis. Vanaf een plateau aan de overkant kun je ze goed bewonderen en kiekjes maken. Een enkele straatverkoopster probeert haar waar aan te prijzen -tasjes, sjaaltjes- allemaal even kleurig. Maar ze zijn niet vervelend opdringerig. 

Boeken

Tijd voor een volgende spontane stop; de bookstreet. Op de stoep een aaneengesloten rij van boekenstands. Ook al wil je geen boek kopen, dan is het indrukkend om te zien hoeveel boeken keurig opgestapeld op lezers liggen te wachten. Wij kopen wel boeken, want ze zijn heel zacht geprijsd en het assortiment is duizelingwekkend. 

Leopold

We laten ons door de chauffeur afzetten bij het vermaarde café Leopold. Op het moment dat wij er zijn is er net even geen rij, maar binnen zit het behoorlijk vol. Een soort Franse brasserie maar dan op zijn Indiaas. De kaart, afgedrukt op de placemats, is indrukwekkend. Nog veel indrukwekkender, waar veel toeristen ook voor komen, zijn de ‘glazen’ bier. Je krijgt gewoon een hele tap voor je neus. 

Taj Mahal

Vanaf Leopold lopen we naar een ander icoon van de stad, het Taj Mahal Palace hotel. Vooruit, het is niet de Taj Mahal, maar het komt qua bouw wel in de buurt. We sluiten aan in de (toeristische) rij voor een high tea. Behalve thee kun je ook een keuze maken uit een rijk gesorteerd buffet, van Indiase lekkernijen tot macarons. En het uitzicht is formidabel. Je kijkt uit over zee en de Mumbai Gateway. In de haven varen de boten af en aan naar Elephant Island, die bewaren wij voor een volgende keer.

Gateway

Na de high tea lopen we naar de Gateway. We zijn niet de enigen. Het is er gezellig druk, maar het is te doen. Voor velen, toeristen maar ook locals, is het een soort toren van Pisa en de selfies met kunstige poses zijn niet van de lucht. De muggen trouwens ook niet, dus wees voorbereid. De dag zit er alweer bijna op. Onze chauffeur staat weer keurig te wachten. Als we terugrijden zien we dat er een art fair is, dus hij mag weer in de remmen en we lopen daar nog even rond.

Locals

We zeggen hem dat we ook graag de great wall nog even willen zien. Hij begrijpt niet goed wat we bedoelen, maar rijdt braaf de kant op die wij hem wijzen in onze reisgids. En terwijl het al donker begint te worden en de drukte op straat alleen maar lijkt toe te nemen, zien we het. Een muur vol beschilderingen, gemaakt door locals. De gids vertelt ons dat het spontaan is ontstaan. Eerst bestreden door de autoriteiten maar later juist aangemoedigd. 

Eten 

In het gebied bij de muur, eigenlijk het hele stuk vanuit het centrum is het een aaneengesloten gebied van eetgelegenheden. Talloze streetfood-standjes, restaurantjes, kraampjes en noem het maar. Weer is er die heerlijke lucht van het Indiase eten, die het wint van de smog. En net als de reis begon met heerlijk Indiaas eten in het vliegtuig, besluiten we de dag weer met al het lekkers dat Mumbai te bieden heeft. Op dat gebied kan Mumbai zich met gemak meten met andere culinaire hoofdsteden in de wereld; het ademt eten. 


Vlieg zelf in een Boeing 737 bij SimFlying!

Bij SimFlying verwelkomen we je graag aan boord van onze Boeing 737NG-simulator, zowel voor mensen met én zonder vliegervaring. Kijk voor meer informatie op de website www.simflying.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button