LiefhebberNaast het nieuws

Nobelprijs! | Goof Daily

Precies vandaag, maar dan gisteren* (door een misverstand werd er gisteren geen Goof Daily geplaatst) maakte vijftig jaar geleden de Jumbojet zijn eerste vlucht.  

Ik weet niet of een ding de Nobelprijs voor de Vrede kan krijgen. Maar zo ja, dan wil ík de Jumbojet nomineren. Wat heeft die goedmoedige dikzak veel goeds gedaan voor deze wereld! Miljoenen mensen samengebracht, en massale culturele en economische coöperatie mogelijk gemaakt.  

En dan te bedenken dat Boeing serieuze twijfels had of het wel wat zou worden, die Jumbojet! Het grote geld ging naar de SST, concurrent van de Concorde. Ontworpen om een handjevol totaal-verveelde superrijken supersonisch van de ene blingbling-bestemming naar de andere te slingeren. Het ding is er nooit gekomen. En de Jumbo werd een overnight sensation

Naast Thea Termaet uit Aerdenhout kon opeens ook Mies Karrebies uit Amsterdam-Noord gaan vliegen. Die stapte in een vliegtuig naar Torremolinos. En vloog naar haar geëmigreerde zus in Canada. Nog een fase later veroverde de Jumbo stormenderhand de Derde Wereld. Ze gingen aldaar met z’n vierhonderden tegelijk op bedevaart, of reisden met een mand kippen op schoot van Takki Makki naar Takki Prakki. 

De Jumbo maakte van de wereld een dorp. Wie de statistieken van Max Roser (zie hieronder) bekijkt, ziet dat er met name in het tijdperk van de Jumbo spectaculaire vooruitgang geboekt is op vrijwel alle terreinen des levens. Economie, honger, kindersterfte. Op Max’ vraag ‘are you happy with your life’antwoordden in bijna alle landen van de wereld steeds meer mensen ‘ja’. 

Ik ben zo vrij om te denken dat de Jumbojet daar belangrijk aan bijgedragen heeft. Nu het einde van die goedzak nadert wil ik pleiten: de Nobelprijs voor dat ding, en snel een beetje.

Goof Bakker

https://ourworldindata.org/happiness-and-life-satisfaction

Meer van Goof Bakker op www.upinthesky.nl en www.goofbakker.nl

Tags

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button