fbpx
AirlinesCargoNieuwsNL NieuwsProfessionalSchiphol Airport

Amerikaanse airline legt klacht neer bij slotcoördinatie Nederland

Het Amerikaanse Kalitta Air, een vrachtvlieger uit de staat Michigan, heeft een klacht neergelegd bij slotcoördinatie Nederland, zo bevestigt een woordvoerder van Airport Coordination Netherlands (ACNL) desgevraagd aan Up.

Slots

Kalitta Air heeft de klacht bij het ACNL neergelegd omdat de maatschappij vindt dat zij ‘ten onrechte’ slots hebben achtergehouden voor de vrachtmaatschappij op Schiphol. Een woordvoerder van ACNL laat aan Up weten: ‘ACNL heeft een bezwaar van Kalitta over het niet toekennen van slots in behandeling. Over deze lopende zaak kunnen wij geen mededelingen doen.’

Sancties

Ook heeft Kalitta bij de Amerikaanse ‘Department of Transportation’ (DOT) een klacht neergelegd en vraagt het om Nederland, Schiphol en ACNL ‘sancties of andere gepaste maatregelen’ op te leggen. De maatschappij heeft voor het winterseizoen 2018/2019 geen slots toegewezen gekregen. De vrachtmaatschappij vliegt al vijftien jaar, twee keer per week, tussen New York JFK en Amsterdam.

80/20

De chartermaatschappij zegt dat ze niet altijd 80 procent van hun slots benutten, maar dat de reden daarvoor bij hun opdrachtgever ligt; het Amerikaanse leger. Hierdoor zou Kalitta op het laatste moment zich niet aan de vaste slots kunnen houden. Volgens de vrachtvlieger ligt dat buiten hun macht en mogen zij daar niet op afgerekend worden.

Illegaal

De luchtvaartmaatschappij zei verder dat het er niet in geslaagd is om het geschil rechtstreeks met de ACNL op te lossen. Kalitta vindt dat de acties van de coördinator als ‘discriminerend, illegaal en in strijd met de luchtverkeersovereenkomst tussen de VS en EU’ beschouwd kan worden. Ook zegt Kalitta dat KLM en Martinair profiteren van de niet toegewezen slots aan de Amerikaanse vrachtmaatschappij. Of de DOT sancties zal opleggen is op dit moment nog niet duidelijk.

Help mee de meest realistische B737NG-simulator naar Nederland te halen!

Bij Up in the Sky houden we van de luchtvaart, dat moge duidelijk zijn. Nu willen we de nieuwste B737NG-simulator mét 4K-resolutie-projectors op de Nederlandse (particuliere) markt brengen. De benodigde investering hiervoor bedraagt anderhalve ton. Wil jij meehelpen financieren en rente ontvangen? Stuur een mail naar [email protected] voor meer informatie.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button