fbpx
Editors choiceLiefhebberNaast het nieuwsNL NieuwsSchiphol AirportVeiligheidVliegveldenWerken in de Luchtvaart

‘De omgevingsdruk is anders op Schiphol’ | Interview brandweer

“De tijds- en omgevingsdruk is anders op Schiphol dan bij de basisbrandweerzorg”, Up interviewde Airport Fire Officer Pieter Hoogeveen over het werken bij de brandweer op de grootste luchthaven van Nederland.

Allround

“Als je aan iedere brandweerman vraagt waarom hij bij de brandweer is gaan werken zul je hetzelfde antwoord krijgen; om mensen te helpen. Maar voordat de mannen en vrouwen volledig allround ingezet kunnen worden, dus ook met beschikking over specialisaties, zijn ze zo’n vijf jaar verder”, aldus Hoogeveen. Hoogeveen is in 1993 begonnen als vrijwillig brandweerman en sinds 1 april 1998 officieel in dienst bij de brandweer. Hij ziet dat mensen ongeveer zolang de tijd nodig hebben om alle ins en outs door te hebben. “De opleiding duurt ongeveer zeven maanden, maar dan begint het pas.”

Selectie

De basisopleiding tot brandweerman- of vrouw duurt, voor iemand die zonder ervaring start, zo’n zeven maanden. Maar voordat iemand tot die opleiding wordt toegelaten vindt eerst een selectie plaats. Via een breed selectieproces worden kandidaten uitgekozen om aan de opleiding te beginnen. Tijdens de selectie worden fysieke tests afgenomen en wordt de lenigheid, kracht, fitheid en eventuele engte- en hoogtevrees onderzocht.

24-uurstest

Om in het team van Schiphol terecht te komen moeten de kandidaten ook een 24-uurstest ondergaan. Daarin wordt gekeken hoe men niet alleen met de fysieke belasting omgaat, maar ook of men het op mentaal vlak aankan. Hoogeveen: “Er wordt gekeken naar het karakter van een persoon én of dat karakter binnen de cultuur past. We zitten namelijk 24 uur per dag op elkaars lip en werken altijd binnen een groep, dus moet diegene wel een teamplayer zijn.”

Opleiding

De kandidaten die door de selectie zijn gekomen, de opleiding hebben gevolgd en deze met een ‘Rijkscertificaat’ hebben afgerond, mogen zij zich ‘manschap A’ noemen. Hiermee kunnen ze alle reguliere taken van de brandweer uitvoeren. Om als manschap op Schiphol aan de slag te gaan moeten nieuwe collega’s nog extra opleidingsonderdelen afronden, waaronder vliegtuigbrandbestrijding en lessen op het gebied van de aanpak voor verschillende gebouwen op de luchthaven. Na de opleiding Vliegtuigbrandbestrijding kunnen collega’s voertuigen bemannen voor vliegtuigbrandbestrijding (op de crashtenders) als basisbrandweerzorg (op de ‘normale brandweerauto’).

Verschil

Het verschil tussen de basisbrandweerzorg, die de brandweer buiten de luchthaven biedt, en de speciale zorg die Schiphol nodig heeft, bestaat uit verschillende onderdelen. Een daarvan is tijd. De opkomsttijd is voor vliegtuigincidenten op operationele banen maximaal 3 minuten vanaf het moment van alarmering en 5 tot 15 minuten bij uitrukken van de basisbrandweerzorg.

Gebouwen

Daarnaast moeten de manschappen op Schiphol brand in zowel vliegtuigen als gebouwen kunnen bestrijden. Schiphol heeft een aantal bijzondere gebouwen, denk aan de verkeerstorens, vrachtloodsen en terminals. Deze hebben allemaal een eigen plan van aanpak. Als in de verkeerstoren iets aan de hand is, is een andere aanpak vereist dan wanneer er iets in een terminal gebeurt. “Al onze manschappen moeten per gebouw het plan van aanpak ten alle tijden paraat hebben. De tijds- en omgevingsdruk is anders dan bij de basisbrandweerzorg”, vertelt Hoogeveen.

Klaverjassen

Veel mensen vragen zich af hoe de brandweer de dag doorkomt. Hoogeveen: “Het idee dat de brandweer alleen maar aan het klaverjassen is, is geheel onterecht.’ Per 24 uur zijn de manschappen op Schiphol 8 uur aan het werk, 8 uur waakzaam en daarnaast slapen zij 8 uur. Tijdens de werktijd wordt er op verschillende manieren getraind. Dat kan zijn met de firefly maar ook op andere vlakken. Daarnaast wordt de conditie op peil gehouden, de apparatuur, zoals de ademluchtapparatuur voor zuurstof en blusapparatuur gecontroleerd en onderhouden, worden er verschillende cursussen en workshops gevolgd, lesplannen geschreven en worden de dagelijkse taken uitgevoerd zoals koken, wassen, schoonmaken, etc.

Team

De mannen en vrouwen van de brandweer vormen één team. Tijdens de 24-uursdienst delen ze alles samen, dit geldt ook tijdens de oefeningen en het echte werk. Hoogeveen legt uit: “Brandweermannen en -vrouwen werken altijd als duo. Een team bestaat uit zeven personen, drie duo’s en één leidinggevende. Daarom is het zo belangrijk dat het team blindelings op elkaar kan vertrouwen, maar ook als er eens onenigheid is, dat dat meteen uitgesproken kan worden zodat het team daar niet onder lijdt. Het is heel belangrijk dat je als brandweercollega open staat voor elkaar én van elkaars kwaliteiten gebruikmaakt.”

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Roel Diender

Senior editor. Roel is afgestudeerd in Antwerpen als journalist. Terug in Nederland kwam hij bij Up terecht en dompelt zich sindsdien onder in de wereld van vliegtuigen, luchthavens en alles wat met deze dynamische sector te maken heeft.

Gerelateerde artikelen

Back to top button