fbpx
AirlinesInterviewLongreadNaast het nieuwsNieuwsProfessionalWerken in de Luchtvaart

De powervrouwen van Jet Airways

In India wordt van vrouwen over het algemeen verwacht dat ze achter het aanrecht staan. De Indiase maatschappij Jet Airways heeft een programma voor vrouwen om het tij te keren door hun leiderschapscapaciteiten te versterken. Empowerment, in een krachtig Engels woord. In het gloednieuwe trainingscenter van Jet vertellen twee powervrouwen wat de ‘Jet-familie’ voor vrouwen doet.

Thuis

“De vrouw wordt vaak geacht thuis te zitten en voor het gezin te zorgen”, zegt Deolinda Rodrigues, manager cabin crew training. “Als een jonge vrouw van 18 jaar bij ons binnenkomt dan durft ze zich niet altijd uit te spreken. Dat zit niet per se in onze cultuur. ” Jet heeft een empowerment-programma opgezet en dat is inmiddels verweven zit door de hele organisatie. “Bij Jet telt iedereen evenveel mee”, zegt Rodrigues.

Flexibel

“De training hoe met gasten om te gaan is voor de cabin crew erg belangrijk. Dit is meteen een belangrijk moment om te trainen hoe vrouwen zich meer uit kunnen spreken. De Indiase gastvrijheid is daarbij heel belangrijk. Dat hebben de meeste nieuwe werknemers als vanzelf al in zich zitten”, aldus de manager training. “In de training wordt veel ingegaan op de emotionele intelligentie (EQ) en de flexibiliteit op veranderende situaties in te spelen. “Als je flexibel en empatisch bent, kun je op veel situaties inspelen”, aldus Rodrigues. “En dat is in de luchtvaart heel handig.”

Jet trainees

WomenOf9W

Op LinkedIn heeft Jet een platform for empowerment onder de noemer #WomenOf9W, waarbij 9W op de code van de maatschappij slaat. Het zijn berichten waarin de vrouwen vanuit de hele organisatie van Jet worden geportretteerd ter inspiratie voor anderen. “We stimuleren vrouwen zoveel mogelijk”, zegt Sumita Shetty, general manager cabin crew operations en één van de geportretteerden. “Het is een continu proces waarin we ons op alle vrouwen richten, in alle gelederen van de organisatie.”

Huishouden

De leiderschapstrainingen en het LinkedIn-platform is niet het enige dat Jet doet voor haar vrouwen. “Ondanks dat vrouwen ook werken, is het nog steeds gemeengoed dat ze ook het huishouden verzorgen”, aldus Shetty. “Wij proberen dat zoveel mogelijk te faciliteren. Bijvoorbeeld door zo flexibel mogelijk te zijn met diensten die de vrouwen draaien.”

737MAX mock-up in het trainingscenter

Trots

Family spirit is één van de kernwaarden van Jet Airways. Die leeft zonder twijfel in het hele bedrijf. Trots als een pauw laten Rodrigues en Shetty elke hoek van het gloednieuwe trainingscenter zien. En dat is groot. Er zijn maar liefst 52 klaslokalen, mock-ups van de nieuwe 737MAX en een widebody-toestel. Er komen nog emergency slides om te oefenen. En een heuse brandbestrijdingscontainer. “Als enige maatschappij hebben we dat in huis”, aldus Rodrigues.

Mannen

Op de terugweg naar Amsterdam laten we aan boord een foto van Rodrigues en Shetty zien aan een mannelijk crewlid. Hij weet meteen wie het zijn. Als we hem vertellen dat we in het nieuwe trainingscentrum zijn geweest, begint hij te glunderen en trots te vertellen over wat Jet allemaal doet voor de medewerkers. En over de empowerment van vrouwen en hoe belangrijk dat is. Uit zijn hele lichaamstaal blijkt dat het geen ingestudeerd verhaal is, maar oprecht. Zo is de empowerment van vrouwen dus ook aangekomen bij de mannen.

Het nieuwe trainingscenter is bijna klaar. Rechts de brandoefeningcontainer
737MAX mock-up
Aan alles is gedacht, zo ook een kinderopvang
Widebody mock-up

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button