fbpx
Air France-KLMAirlinesNieuwsProfessional

Brussel keurt overname aandelen Virgin door AFKL goed

De Europese Commissie (EC) in Brussel heeft de overname van aandelen van Virgin Atlantic door Air France-KLM goedgekeurd, zo meldt de EC in een persbericht.

Goedkeuring

“De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening de voorgestelde overname van gezamenlijke zeggenschap over Virgin Atlantic door Air France-KLM, Delta en Virgin Group goedgekeurd. De Commissie concludeerde dat de transactie geen mededingingsbezwaren zou doen rijzen in de Europese Economische Ruimte”, aldus de EC.

Onderzoek

De goedkeuring komt voort na een uitgebreid onderzoek die de EC heeft uitgevoerd en waaruit blijkt dat alle drie de ondernemingen ‘geen naaste concurrenten zijn en ze aanzienlijke concurrentie blijven ondervinden van andere maatschappijen op de routes die zij zullen bedienen na de fusie.’

Belang

Met de goedkeuring mag Air France-KLM 31 procent van de aandelen van Virgin Atlantic kopen. Delta heeft al 49 procent van de aandelen van Virgin Atlantic in bezit. De resterende 20 procent blijft in handen van de Britse Virgin Group. Of de consolidatie door kan gaan hangt op dit moment nog af of er een harde- of no deal Brexit– zal plaatsvinden.

Brexit

Bij de voorgenomen aandelentransactie is een voorbehoud ingebouwd met betrekking tot de Brexit. “Voor het geval dat de voorwaarden voor de Brexit zodanig zijn dat dit leidt tot een beperking van de landingsrechten of de vliegvergunning van Virgin Atlantic, heeft Air France-KLM een put and call-optie”, zo zei een woordvoerster van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie eerder tegen Up.

Delta

Wanneer het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt zonder dat afspraken zijn gemaakt, de eerder genoemde no deal Brexit, is het reëel dat Virgin Atlantic in meerderheid Brits moet blijven om alle rechten te behouden. Zoals maatschappijen nu in meerheid in handen moeten zijn van bedrijven die gevestigd zijn in de EU, of de VS bijvoorbeeld. Aangezien Delta al 49 procent van de aandelen in Virgin heeft en houdt, betekent dit dat Air France-KLM geen 31 procent van de aandelen kan kopen.

Verkopen

“Mocht dit zich voordoen, dan heeft Air France-KLM het recht om het volledige belang terug te verkopen aan Virgin”, aldus de woordvoerster van Air France-KLM.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button