fbpx
FinancieelNieuwsProfessionalVliegtuigen

Airbus: ondanks uitdagend 2018 toch recordwinst behaald

Airbus-topman Tom Enders zegt tijdens de presentatie van de jaarcijfers dat Airbus ‘ondanks een uitdagend jaar toch een recordwinst heeft gehaald dankzij sterke operationele prestaties, vooral in het vierde kwartaal.’

Prestaties

In het afgelopen jaar heeft Airbus een omzet weten te genereren van 63,7 miljard euro, een stijging van 8 procent ten opzichte van 2017. Van die omzet kwam 9,9 miljard euro binnen via de defensie-afdeling van Aibus. Ondanks dat de kosten met 15 procent stegen naar 3,2 miljard euro behaalde de Europese vliegtuigbouwer in 2018 een nettowinst van 3,05 miljard euro. Oftewel een stijging van 29 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Bewogen

Het was een bewogen jaar voor Airbus. Zo nam de vliegtuigbouwer in juli een meerderheidsbelang in de CSeries van Bombardier en doopte deze tot de A220. Ook werd de kleinste A330, de A330-800neo, alsnog van stal gehaald ook al leek het doek voor dit toestel gevallen. Daarnaast rolde de honderdste A320 uit de Amerikaanse fabriek en de vierhonderdste A320 uit de Chinese fabriek.

Moeilijke start

Dat het jaar 2018 voor Airbus positief werd afgesloten, heeft geen invloed gehad op het begin van 2019. Airbus ondervond een moeilijke start in januari toen zij geen enkele bestelling ontving maar enkel annuleringen. Daarnaast kwam vandaag het nieuws naar buiten dat de vliegtuigbouwer vroegtijdig stopt met het A380-programma. De reden hiervoor waren de geschrapte orders voor de Superjumbo van zowel Qantas als Emirates.

Doel

Kijkende naar 2019 heeft Airbus zichzelf als doel gesteld om 880 tot 890 vliegtuigen voor commerciële doeleinden aan klanten te leveren. Afgaande van dat aantal leveringen denkt Airbus zo’n 4 miljard euro aan nettowinst over te houden, 15 procent meer dan aan het einde van 2018.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button