NieuwsVliegtuigtype & -bouwer

Airbus stopt met A380

Airbus heeft bekend gemaakt na 2021 geen A380’s meer te leveren. Emirates trekt een deel van de orders terug en dat is de nekslag voor de superjumbo.

Bestellingen

“Door dit besluit hebben we niet voldoende bestelling om door te gaan met de productie”, zegt Airbus-topman Tom Enders. Airbus heeft de laatste jaren extra veel moeite in de verkoop gestopt. “Dat heeft niet mogen baten.” Vorige week kondigde Qantas aan de laatste A380’s te annuleren. Eigenlijk was het lot daarmee al bezegeld. Vorig jaar waren er annuleringen van Virgin en Air France.

Buitengewoon

“De A380 is niet alleen een buitengewone technische prestatie. Passagiers zijn gek op het toestel”, aldus Enders. “Het is daarom pijnlijk voor ons en de A380-community’s wereldwijd. Gelukkig vliegt de A380 nog vele jaren.” Airbus blijft onderdelen leveren voor de toestellen.

Toestellen

Tot en met 2021 ontvangt Emirates nog veertien toestellen. In het overzicht van bestellingen staan ook nog orders voor ANA (drie stuks) en leasemaatschappij Amadeo (20 stuks). De verwachting is dat de bestellingen voor Amadeo ook komen te vervallen. Tot en met januari dit jaar heeft Airbus in totaal 234 A380’s geleverd. Bijna de helft, 109, gingen naar Emirates. Andere gebruikers zijn: Air France (10), Asiana (6), British Airways (12), China Southern (5), Etihad (10), Hi Fly (1), Korean (10), Lufthansa (14), Malaysia (6), Qantas (12), Qatar (10), Singapore (19; 5 reeds alweer uit de vloot), Thai (6) en twee bij niet bekend gemaakte klanten.

Vervanging

Emirates zal ter vervanging van de A380-order wel andere toestellen bij Airbus afnemen, namelijk veertig A330-900’s en dertig A350-900’s. De cataloguswaarde van deze order bedraagt zo’n 19 miljard euro. De levering van de eerste A350’s staat gepland voor 2024.

Gevolgen

De financiële gevolgen worden voor het grootste deel door Airbus gedragen in het boekjaar 2018. Er staan 3.000 tot 3.500 arbeidsplaatsen op de tocht. Airbus zegt dat met name door het opvoeren van de A320-productie en de nieuwe bestelling van Emirates er veel interne mogelijkheden komen.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close