HelikopterMilitairNieuwsNL nieuwsProfessional

Nederlandse helikopters naar VK voor militaire oefening

Voor een militaire oefening op het gebied van elektronische oorlogsvoering zullen acht Nederlandse helikopters en 250 mannen en vrouwen van het Defensie Helikopter Commando naar het Verenigd Koninkrijk afreizen, zo meldt Defensie.

Verenigd Koninkrijk

Voor de zogeheten TAC-UK oefening, waarbij er op de Spadeadam range tactische oefeningen worden uitgevoerd zoals vliegen onder radardreiging, zullen er drie Nederlandse Chinooks, drie Apaches en twee Cougars tussen 18 februari en 8 maart in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Vanaf het civiele vliegveld Carlisle Airport vliegen de helikopters op en naar naar de Spadeadam range.

Spadeadam

De Spadeadam range in Cumbria, in het noord-westen van Engeland, is de enige Europese trainingssite waar er geoefend kan worden voor elektronische oorlogsvoering. Zoals bijvoorbeeld het verstoren van radar of raketten door inzet van slimme apparatuur. Er wordt door zowel de Britse Royal Air Force (RAF), landmacht en zeemacht getraind, alsook door NATO-eenheden. Het gebied beslaat 3.878 hectare en is daarmee het grootste oefenterrein op land van de RAF.

Oefening

Defensie meldt: ‘tijdens de oefening TAC-UK trainen militaire vliegers, helikopterbemanningen en ondersteunend personeel het optreden in een omgeving met een hoge radardreiging. Om de oefeningen goed uit te voeren, is het voor de vliegers belangrijk om zo laag als mogelijk te vliegen en daarmee uit het beeld van de radar te blijven. De Chinook- en Cougar transporthelikopters proberen vijandige systemen te ontwijken en de Apache gevechtshelikopters streven ernaar de systemen uit te schakelen. Allereerst wordt er per type helikopter getraind om uiteindelijk met verschillende types en meerdere helikopters tegelijk missies te vliegen.’

Nederland

In de afgelopen twee jaar werd een gelijksoortige oefening in Nederland en deels in België uitgevoerd. In 2016 vond de laatste TAC UK plaats.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button