fbpx
Eindhoven AirportLelystad AirportNieuwsNL NieuwsProfessionalRotterdam The HagueSchiphol Airport

Schiphol wil ‘gematigde en gecontroleerde toename vliegbewegingen’

Luchthaven Schiphol wil een ‘veilige, gematigde en gecontroleerde toename van het aantal vliegbewegingen’ om haar positie als de op één na best verbonden hub te wereld te kunnen behouden. 

Geluidsbeleving

Dat zegt president-directeur Dick Benschop van Royal Schiphol Group bij de publicatie van de jaarcijfers over 2018. Bij die gematigde toename van het aantal vliegbewegingen, moet de geluidsbeleving afnemen, zo stelt Benschop. “Behoudens onvoorziene omstandigheden verwachten we dat het aantal passagiers dit jaar met circa 2 tot 3 procent toeneemt, als gevolg van grotere vliegtuigen en een hogere bezettingsgraad per vliegtuig.”

Airlines

“In 2018 heeft Schiphol een solide prestatie geleverd met een recordaantal passagiers, een verbeterde punctualiteit en een degelijk financieel resultaat”, aldus de hoogste baas van de Schiphol groep. Hij noemt de positie van Schiphol in de wereld, ‘voor een klein land als Nederland een enorme prestatie.’ “Die we samen met onze airlines hebben bereikt, een te koesteren positie.”

Kwaliteitsniveau

De Schiphol groep, waar ook de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam en Lelystad toe behoren, behaalde het afgelopen jaar een iets lager nettoresultaat (278 miljoen euro versus 280 miljoen euro) bij een hogere omzet. Die nam met 3,5 procent toe tot 1,5 miljard euro. “De lichte afname van het nettoresultaat is met name toe te schrijven aan hogere bedrijfslasten om bij de stijgende passagiersaantallen ons gewenste kwaliteitsniveau te handhaven.”

Stijging

Op de regionale luchthavens, Eindhoven en Rotterdam The Hague Airport is was sprake van een ‘significante stijging van passagiersaantallen en omzet’. De inkomsten aan havengelden op luchthaven Schiphol zijn vorig jaar toegenomen met bijna 7 procent tot 821 miljoen euro. “Dit is toe te schrijven aan de stijging van de havengeldtarieven per 1 april 2018 (5,4 procent) en een groei van 3,7 procent in het aantal passagiers ten opzichte van 2017.” Tot 71,1 miljoen passagiers.

Vliegbewegingen 

Het aantal vliegbewegingen steeg vorig jaar tot 499.444. “Dit betekent dat de toegestane limiet van 500.000 is bereikt.” Het aantal passagiers op Eindhoven nam met 9,4 procent toe tot 6,2 miljoen; het aantal vliegbewegingen groeide met 6 procent naar 38.642. De combinatie van beide leverde 41,3 miljoen euro aan havengelden op; een plus van 8,9 procent. De passagiersgroei op Rotterdam Airport kwam uit op 1,9 miljoen, een toename van 12,2 procent bij 8,8 procent meer vliegbewegingen. De omzet uit havengelden kwam 10,3 procent hoger uit op 26,8 miljoen euro. 

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Gerelateerde artikelen

Back to top button