fbpx
AirlinesFinancieelNieuwsProfessional

Winst Finnair daalt door algehele kostenstijging

Over het jaar 2018 heeft Finnair een winst geboekt van 150,7 miljoen euro. De lagere winst in vergelijking met het jaar daarvoor is te wijten aan de algehele kostenstijging bij de airline, zo blijkt uit de jaarcijfers van de nationale luchtvaartmaatschappij van Finland.

Lager

De winst viel vorig jaar, ondanks een hogere omzet, lager uit dan in 2017. Toen mochten de Finnen 169,4 miljoen euro op de rekening bijschrijven, dit jaar 150,7 miljoen. De reden is de algehele kostenstijging van 7,7 procent bij de maatschappij. Vooral de brandstofkosten, met een stijging van 21 procent naar 581 miljoen euro, droegen daar aan bij.

Kosten

Bij een omzet van 2,83 miljard euro, een stijging van 10,4 procent ten opzichte van 2017, kwamen de kosten voor het afgelopen jaar op 2,73 miljard euro te liggen. Naast de stijging van de brandstofkosten stegen ook de huurkosten met 17 procent en de personeelskosten met 16 procent.

Passagiers

De Finse maatschappij zag vorig jaar ook meer passagiers in hun vliegtuigen stappen dan het jaar daarvoor. In totaal stapten 13,3 miljoen passagiers in Finnair-toestellen, een stijging van 11,6 procent in vergelijking met 2017. Ook verhoogde Finnair de capaciteit met 14,8 procent. Alles bij elkaar bedroeg de operationele omzet 169,4 miljoen euro, vergelijkbaar met het jaar daarvoor toen dat 170,4 miljoen bedroeg.

Vooruitzicht

In het vooruitzicht over dit jaar zegt Finnair dat het aantal passagiers zal groeien, maar ook dat de concurrentie op routes naar Europa en Azië zal toenemen. Daarom zal de maatschappij de capaciteit met zo’n 10 procent vergroten, en dan vooral op routes richting Azië.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button